Ljudje še naprej prinašajo cvetje na prizorišče umora v Moskvi. Foto: Reuters
Ljudje še naprej prinašajo cvetje na prizorišče umora v Moskvi. Foto: Reuters
Prijeli osumljence za umor Nemcova

Ruska policija je skupno prijela pet osumljencev za umor Nemcova, ki so jih v nedeljo pripeljali pred sodišče. Dva so uradno obtožili umora, trije pa ostajajo osumljenci.

Za umor sta obtožena Anzor Gubašev in Zaur Dadajev, ki ju je zvezna varnostna služba (FSB) prijela v soboto. Poleg obtoženih so bili aretirani še mlajši brat Gubaševa Šagid Gubašev ter še dva moška, ki so ju poimenovali le Bakajev in Eskerkanov.

Ruski sodnik je sporočil, da Dadajev preiskovalcem priznal vpletenost v umor.

55-letni nekdanji namestnik ruskega premierja je bil ubit 27. februarja s štirimi streli v hrbet, ko se je sprehajal s svojim dekletom nedaleč od Kremlja. Pokopali so ga v torek na pokopališču v Moskvi, spominske slovesnosti.

Obtoženca umor so v soboto prijeli v Ingušiji, kjer živi nekaj članov njunih družin. Ruski mediji so poročali, da je Dadajev okoli deset let deloval v enoti "Sever" čečenskega notranjega ministrstva, vendar še ni jasno, ali je še vedno član omenjene enote. Čečenske oblasti se na poročanja medijev še niso odzvale. Gubašev naj bi po drugi strani delal za neko zasebno varnostno podjetje v Moskvi.

Čečenija je večinsko muslimanska ruska republika na Kavkazu in prizorišče dveh vojn v zadnjih dveh desetletjih, saj so se ruske sile spopadle z islamskimi uporniki, ki so si prizadevali za neodvisnost pokrajine. Čečenski predsednik Ramzan Kadirov je bil nekoč sam pripadnik upornikov, a je nato obljubil zvestobo Moskvi in zdaj s trdo roko vlada republiki.

Iskanje naročnikov
Ruska agencija Interfax je poročala, da je bil v soboto pozno zvečer v čečenski prestolnici Grozni v obračunu s policijo ubit moški, ki naj bi bil povezan z umorom Nemcova. Ko je policija prispela do stanovanjskega bloka, je moški odvrgel granato in se razstrelil.

Za oblasti je bolj kot prijetje morilcev pomembno, da identificirajo in najdejo naročnike umora. "Če bodo naročniki pobegnili pred odgovornostjo, se bo praksa političnih umorov nadaljevala," je dejal opozicijski aktivist Ilja Jašin.

Prijeli osumljence za umor Nemcova