Jeff Mizanskey je bil na dosmrtni zapor v Misuriju obsojen zaradi tretje obsodbe, povezane z zlorabo in prodajo mamil. Zdaj bi lahko v Coloradu in Washingtonu povsem zakonito prodajal marihuano. Foto: Aaron Malin #FreeJeff
Jeff Mizanskey je bil na dosmrtni zapor v Misuriju obsojen zaradi tretje obsodbe, povezane z zlorabo in prodajo mamil. Zdaj bi lahko v Coloradu in Washingtonu povsem zakonito prodajal marihuano. Foto: Aaron Malin #FreeJeff
Marihuana
Marihuana je najbolj priljubljena in najbolj razširjena droga na svetu. V zadnjih letih se počasi povečuje število držav, v katerih sta gojenje in prodaja legalizirana. Foto: Reuters

#FreeJeff pomeni Jeffa Mizanskeyja, ki je v zaporu že skoraj 21 let, ker je bil leta 1994 obsojen zaradi posedovanja in namena distribucije marihuane. Ker je bila to že tretja Mizanskeyjeva obsodba, je bil po veljavnem misurijskem zakonu o predhodnih in trdovratnih prestopnikih zaradi mamil obsojen na dosmrtno ječo brez možnosti pomilostitve.

Uspešna spletna kampanja
Zdaj se je pod spletno peticijo za njegovo izpustitev podpisalo že več kot 370 tisoč ljudi, hkrati se je začelo zbiranje sredstev - simboličnih tisoč dolarjev za vsako leto zapora. Zbrani denar nameravajo porabiti za medijsko kampanjo - radijske oglase in obcestne plakate, s čimer bi opozorili na njegov primer in tudi na primere ljudi, ki so dosmrtno zaprti zaradi prestopkov, ki v marsikateri zvezni državi ZDA sploh niso več kaznivi.

"Vznemirljiva ironija"
"Zaprt je že od mojega rojstva. Nikoli ni uporabljal interneta ali imel prenosnega telefona. Ni mu poznan koncept Twitterja, kaj šele hashtagov (oznak #)," pripoveduje Aaron Malin, pobudnik akcije #FreeJeff. Malin je tudi direktor raziskav za organizacijo Show-Me Cannabis, katere cilj je legalizacija trave v Misuriju.

V preteklih letih so v številnih zveznih državah in predelih ZDA močno omilili zakone o posedovanju marihuane. V nekaterih državah je bila dekriminalizirana uporaba za medicinske namene, v Coloradu in Washingtonu pa je zdaj dopuščena tudi prosta uporaba/zloraba v rekreativne namene. "Vznemirljiva ironija, da bo zaradi tega Jeff Mizanskey preživel preostanek življenja v zaporu," poudarja Malin.

Guvernerjev urad že preučuje primer
Kampanja je najprej uspešno pritegnila pozornost medijev v tej državi na srednjem zahodu ZDA, sledila so poročanja nacionalnih medijev, zdaj pa je #FreeJeff našel pot tudi v svet. Večina komentarjev pod novicami podpira izpustitev Mizanskeyja, tudi nasprotniki mamil se več kot strinjajo, da je že zdavnaj odslužil svoj greh in dolg do družbe.

Urad guvernerja Misurija je na poizvedovanje BBC-ja potrdil, da preučujejo upravičenost peticije za oprostitev Jeffa Mizanskeyja. V ZDA je na dosmrtno ječo zaradi nenasilnih zločinov povezanih z marihuano obsojenih več deset ljudi.