Deček sredi porušenega sirskega mesta. Foto: Reuters
Deček sredi porušenega sirskega mesta. Foto: Reuters
Danes le redki sirski otroci obiskujejo pouk. Foto: Reuters

"V Siriji je nasilje postalo del vsakdana. Naselilo se je v domove, šole, bolnišnice, parke, na igrišča in svetišča," je opozoril Unicefov regionalni direktor za Bližnji vzhod in Severno Afriko Peter Salama. "Skoraj sedem milijonov otrok živi v revščini, njihova otroštva so polna izgub in pomanjkanja."

Unicef v poročilu z naslovom "Ni prostora za otroke" ugotavlja 1.500 hudih kršitev otrokovih pravic v letu 2015. V več kot 60 odstotkih primerov gre za umore in pohabljenja zaradi eksplozivnih sredstev in rabe orožja v naseljenih predelih. Več kot tretjina teh otrok je bilo ubitih v šolah ali na poti med šolo in domom.

Po navedbah Unicefa je v sirskih sosednjih državah danes v primerjavi z letom 2012 skoraj desetkrat več beguncev, od tega je polovica otrok. Sirske meje je prečkalo že več kot 15.000 otrok brez spremstva in otrok, ločenih od svojih družin. "Pet let vojne pomeni, da je moralo milijone otrok predčasno odrasti. Otroci bijejo vojno odraslih, opuščajo izobraževanje, številni so prisiljeni v delo za preživetje, dekleta pa v poroke v zgodnjih letih," je poudaril Salama.

V prvih letih konfliktov je bila večina otrok, ki so bili rekrutirani v bojne skupine, fantov, starih od 15 do 17 let, njihove vloge pa so bile podporne narave, stran od bojišč. Od leta 2014 pa vpletene strani rekrutirajo tudi mlajše otroke, vse od sedmega leta starosti naprej, velikokrat brez privolitve staršev.

Otroci kot vojaška sila
Lani so bili rekrutirani otroci v več kot polovici primerov, ki jih je potrdil Unicef, mlajši od 15 let, v letu 2014 je bilo takih primerov manj kot 20 odstotkov. Otroci se vojaško urijo, sodelujejo v spopadih ali prevzemajo smrtno nevarne vloge na bojnih linijah, vključno z nošnjo in vzdrževanjem orožja ter zdravljenjem ranjenih in njihovim premeščanjem. Vpletene strani otroke rekrutirajo za ubijanje, tudi v vlogah rabljev ali ostrostrelcev.

Eden najpomembnejših izzivov na tem območju je izobraževanje otrok, saj je stopnja obiskovanja pouka v Siriji na izjemno nizki ravni. Unicef ocenjuje, da je brez možnosti za izobraževanje 2,1 milijona otrok v Siriji in 700.000 v sosednjih državah. Unicef je zato skupaj s partnerji sprožil pobudo "Ne izgubljeni generaciji" za zagotavljanje priložnosti za izobraževanje mladih. "Ni še prepozno. Sirski otroci še niso izgubili upanja in volje do dostojanstvenega življenja, pripravljeni so na nove priložnosti. Še vedno sanjajo o miru in imajo priložnost, da te sanje uresničijo," je še dejal Salama.