Hosni Mubarak je vladal Egiptu od smrti predhodnika Anvarja Sadata do lanske januarske vstaje, odstopil je po enomesečnih množičnih protestih jeznih in razočaranih Egipčanov. Foto: EPA
Hosni Mubarak je vladal Egiptu od smrti predhodnika Anvarja Sadata do lanske januarske vstaje, odstopil je po enomesečnih množičnih protestih jeznih in razočaranih Egipčanov. Foto: EPA
Hosni Mubarak - vojaška bolnišnica Madi v predmestju Kaira
Bolnišnica Madi, v kateri je na smrt bolni Mubarak, in njeno šrše območje sta močno zastražena. Foto: EPA
Stanje Mubaraka zavito v skrivnost

84-letni nekdanji državnik, ki je bil pred kratkim zaradi zlorabe oblasti med tremi desetletji vladanja obsojen na dosmrtno kazen, se nahaja v vojaški bolnišnici Madi, ki leži v istoimenskem kairskem predmestju. Mubaraka, ki ga je februarja lani z oblasti odnesla arabska vstaja, je v torek zvečer zadela kap, po kateri so ga iz zapora Tora s helikopterjem prepeljali v omenjeno bolnišnico.

Hitro zanikanje vladajoče vojske
Egiptovska državna novičarska agencija je najprej poročala, da je Mubarak "klinično mrtev", kar so hitro povzeli vsi svetovni mediji. Hitro zatem je vojska, ki je kljub revoluciji še okrepila svoj položaj v Egiptu, zanikala smrt nekdanjega pokrovitelja. General Said Abbas, član vladajočega vojaškega sveta, je dejal za Reuters, da je Mubaraka zadela kap, a dodal: "Govorjenje, da je klinično mrtev, je bedarija".

Dramatično poslabšanje zdravja nekdanjega egiptovskega diktatorja ni presenetljivo, saj je po izgubi oblasti hitro oslabel in je tudi med sojenjem potreboval intenzivno zdravljenje. Novica o boju za življenje oblastnika, ki je Egiptu z neomejeno oblastjo vladal skoraj natanko 30 let, prihaja ravno v novem prelomnem trenutku za najpomembnejšo arabsko državo.

Kdo je zmagovalec volitev? Vojska
Po 2. krogu predsedniških volitev je vojska s pomočjo sodišča zaradi domnevnih nepravilnosti razpustila prvi demokratično izvoljeni parlament, vladajoči vojaški svet, ki dejansko vlada državi že od padca Mubaraka, pa si je zdaj prisvojil tudi zakonodajno oblast.

Izid predsedniških volitev, na katerih bi moralo 90 milijonov Egipčanov dobiti pravega naslednika Mubaraka, bi moral biti po napovedih objavljen v četrtek. Tako kandidat na parlamentarnih volitvah zmagovite Muslimanske bratovščine Mohamed Mursi kot nekdanji premier in zaveznik vojske Ahmed Šafik sta razglasila zmago. Islamistično usmerjeno gibanje je bilo tudi glavna sila za januarsko-februarsko vstaja, kar se je nato tudi potrdilo na volitvah, ki pa so bile zdaj razveljavljene.

V Kairu in Egiptu znova vre
Na znamenitem trgu Tahrir v središču Kaira potekajo demonstracije, ki jih je organizirala Muslimanska bratovščina, ki se je pol stoletja v ilegali upirala vladanju vojaških trdorokcev. Tako zmagovalci volitev kot sekularna opozicija obtožujeta vojsko vojaškega udara.

Po nasprotujočih novicah o Mubarakovi smrti se je močno povečala prisotnost vojaških sil, na trgu Tahrir pa so ostale manjše skupine ljudi, na eni strani nasprotniki zdaj zaprtega diktatorja, na drugi strani pa podporniki padlega voditelja.

Spodaj je nekaj fotografij iz Mubarakovega dolgoletnega vladanja in sojenje, ki jih je posredovala agencija Reuters.



Stanje Mubaraka zavito v skrivnost