Svet
(7)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.5 od 11 glasov Ocenite to novico!
Borut Pahor in Jadranka Kosor
Spominska tabla na srečanje izpred štirih let. Foto: Twitter Boruta Pahorja

Dodaj v

Pahor in Kosorjeva na Trakošćanu praznovala obletnico

Odkrila spominsko tablo
31. julij 2013 ob 14:11
Trakošćan - MMC RTV SLO, STA

Predsednik države Borut Pahor in nekdanja hrvaška premierka Jadranka Kosor sta ob obletnici srečanja na Trakošćanu poudarila, da je bil na tem mestu narejen velik korak za otoplitev odnosov med državama.

Slovenski predsednik in zdaj neodvisna saborska poslanka Kosorjeva sta se spomnila srečanja, ko sta bila oba na premierskem položaju. Takrat sta v dvorcu Trakošćan dosegla dogovor, ki je, kot se je pozneje pokazalo, omogočil nadaljevanje hrvaških pogajanj z Evropsko unijo in pripeljal do arbitražnega sporazuma o načinu reševanja meje med državama, predvsem na morju. Poudarila sta, da je bil takrat narejen pomemben korak pri reševanju spora o meji in za ponovno sprostitev hrvaških pristopnih pogajanj.

Vzpostavljeno osebno zaupanje
Ključnega pomena pa je bila vzpostavitev osebnega zaupanja med takratnima premierjema obeh držav, nato pa tudi med vladama in narodoma, sta poudarila Kosorjeva in Pahor.

Zaradi dogovora na Trakošćanu je Hrvaška danes članica Evropske unije, gospodarsko in turistično sodelovanje med državama je vse boljše, način reševanja odprtih vprašanj pa je postal primer in model za vsa preostala odprta vprašanja ne le med Zagrebom in Ljubljano, temveč tudi na območju, sta poudarila Pahor in Kosorjeva. Ravno zaradi tega so v občini Bednja, v kateri leži Trakošćan, tudi odkrili ploščo, ki bo spominjala na ta zgodovinski dogodek.

Srečanje je potekalo v sproščenem ozračju že od samega začetka, saj so slovenskega predsednika pričakali ob zvokih pesmi Dobrodošel prijatelj. Kosorjeva in Pahor pa sta celo zaplesala.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
JohnMichxx
# 31.07.2013 ob 15:02
1. april oz. nekaj tazga bi se spomnu Avdić???
raee
# 31.07.2013 ob 15:03
A poroka pa bo čez eno leto al kaj? XD
Farmergirl
# 31.07.2013 ob 15:04
Ljubica in ljubček xD
zlobica
# 01.08.2013 ob 05:58
majmuni
minnaema
# 31.07.2013 ob 23:07
Upam, da so sosedi Hrvati resnični prijatelji....pa bomo videli kako se bodo izkazali ob
dokončnih rešitvah (ali ugovorih) z mejo na morju, zavedajoč da Hrvati potunkajo v njihovo morje dve (2) Sloveniji pa še kljub temu oportunizem in NEpriznanje Kanegre, ki je bilo igrišče mladih Slovencev v
petdesetih letih in" niti sluha ne duha", da bi to bilo kdaj zelo oblegano Slovensko obmorsko področje-ekvivalenca velja tudi za Reko in okolico in Lp
severna zvezda
# 31.07.2013 ob 18:18
Tudi predsednik države ima pravico do dopusta: tako v senci, na soncu in morju ali v gorah. Resnično, g. predsednik, čas je za krajši odklop. Hvala!
PONOS
# 31.07.2013 ob 16:48
No ja dobro da obstaja Wikileaks, vemo namreč da so Pahorju in Kosorjevi prišepnili iz ZDA da se mora Trakoščan zgoditi...or else.
Kazalo