Napolitano je dejal, da meje med državama sploh ni več opaziti in da jo je mogoče prečkati brez težav. Foto: Stanko Gruden/ STA
Napolitano je dejal, da meje med državama sploh ni več opaziti in da jo je mogoče prečkati brez težav. Foto: Stanko Gruden/ STA
Pahor sprejel Napolitana

Napolitana in ženo Cleo sta na Trgu Evrope sprejela Pahor in njegova partnerica Tanja Pečar. Predsednika sta na Sveti gori položila venec ob spomenik padlim vojakom ter odkrila klop miru v spomin na njuno srečanje.

Kot je dejal gostitelj Pahor, sta oba z italijanskim predsednikom prepričana Evropejca, obenem pa oba prepričana o potrebi po ohranjanju nacionalne samobitnosti narodov in držav, ki ju predstavljata. V spravi, sodelovanju in sožitju med njima in drugimi evropskimi narodi pa vidita priložnost, da se razvijemo, je dodal.

Sodelovanje, zaupanje, prijateljstvo
"V današnjem prelepem dnevu je tudi kanček grenkobe, ker se spominjamo na desetine milijonov žrtev, ki so plačale za mir v času prve svetovne vojne. Danes z veliko mero optimizma in z veliko vero v prihodnost s predsednikom zreva v potrebo po krepitvi najinega osebnega sodelovanja, zaupanja in prijateljstva, prijateljstva med obema narodoma in uspeha evropske ideje, ki je temelj miru in varnosti starega kontinenta,"
je še povedal slovenski predsednik.

"Najino pričevanje, najino prizadevanje za mir pomeni predvsem prijateljstvo, ker mir ni samo odsotnost vojne, mir temelji na veliko tesnejših povezavah prijateljstva, sodelovanja in solidarnosti. To hočemo tukaj poudariti, tako se vzpostavlja mir," pa je poudaril italijanski predsednik Napolitano.

"Meje med državama ni več opaziti"
Predsednika sta opozorila, da ju ločuje več generacij, imata pa skupno idejo. Napolitano je dejal še, da meje med državama sploh ni več opaziti in da jo je mogoče prečkati brez težav. Zanj je to ena izmed vrednot, ki se vse premalo poudarja: "Prav te meje so v preteklosti prekoračile vojske, ki so bile okrutne boje na kopnem in v zraku, v vseh oblikah. Pomembno je, da se spomnimo, da se je to dogajalo v preteklosti, danes pa smo tukaj ena evropska družina."

Predsednika sta se nato vpisala še v spominsko knjigo in se skupaj s soprogama odpravila spet v dolino.

Mirni protestniki
Srečanje na Sveti gori so zmotili mirni protestniki, ki so razvili transparent, s katerim so tržaški Slovenci želeli opozoriti na kršenje svojih pravic, ki so jim zagotovljene z ustavo. Na transparentu so zapisali zadnje besede iz italijanske ustave, ki pravijo, da morajo vsi državljani in organi države spoštovati ustavo.

"Italijanski parlament je izdal t. i. zaščitni zakon, ki krši ustavo, razsodbe ustavnega sodišča, osimsko pogodbo in poseben statut iz leta 1954. Posebni statut in ustavno sodišče italijanske republike pravita, da mi ne smemo govoriti z organi oblasti v drugem kot slovenskem jeziku. V zakon pa so zapisali, da nimamo pravice govoriti slovensko z vojsko in s policijo, da se slovenščina omejeno rabi v mestnih središčih Trsta in Gorice. To je apartheid, ki ga niti v Južni Afriki nimajo več," je dejal borec za slovenski jezik na Tržaškem Samo Pahor.

Pahor sprejel Napolitana