Pogovor med državnikoma je trajal uro in pol. Foto: Tviter predsednika države: STA/Daniel Novakovič
Pogovor med državnikoma je trajal uro in pol. Foto: Tviter predsednika države: STA/Daniel Novakovič

Predsednik republike Borut Pahor, ki ga na obisku spremljata minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in močna gospodarska delegacija, je prvi slovenski predsednik, ki je obiskal Egipt.

Kot je dejal v izjavi za medije po srečanju z Abdelom Fatahom al Sisijem, sta se z gostiteljem na štiri oči pogovarjala uro in pol, kar je po Pahorjevih besedah znak velikega zanimanja za iskrena stališča obeh strani za iskanje rešitev po mirni poti za najbolj pereča vprašanja, ki zadevajo obe državi, regijo in ves svet.

Razumevanje kompleksnih razmer
Pahor je dejal, da je gostitelju poskušal pojasniti, kaj lahko Slovenija kot suverena država in članica EU-ja stori za to, da bi se z večjo vnemo, učinkovitostjo in predanostjo Evropske unije reševalo več problemov, kot smo jih danes sposobni reševati. Pogovor z al Sisijem je bil po Pahorjevih besedah zelo pomemben za razumevanje kompleksnih varnostnih in zapletenih političnih vprašanj v tej regiji.

"Ugotovila sva, da so odnosi med državama dobri, vendar bi bili lahko še veliko boljši in temu bova oba zelo predana," je poudaril Pahor in dodal, da to v enaki meri velja za gospodarske odnose med državama.

Blagovna menjava na 85 mio. evrov
Blagovna menjava med Slovenijo in Egiptom je lani znašala dobrih 85 milijonov evrov. Kot je dejal Pahor, sta z egiptovskim predsednikom ocenila, da bi bilo mogoče v prihodnjih letih to številko podvojiti, zlasti z intenzivnejšim investiranjem na obeh straneh.

Drugi dan obiska bo v Kairu potekala slovensko-egiptovska poslovna konferenca, ki bo po Pahorjevih besedah priložnost za navezavo novih stikov med podjetniki.

Pahor se bo v sredo sešel tudi z egiptovskim premierjem Šerifom Ismailom in predsednikom parlamenta Alijem Abdelom Alom. Obiskal bo tudi spominsko obeležje aleksandrinkam.

V okviru uradnega obiska v Egiptu bodo drevi odprli razstavo v spomin slovitemu arhitektu slovenskega rodu Antonu Laščaku, ki je v Kairu in Aleksandriji zapustil impresivno kulturno dediščino.