Pahor je Merklovi zagotovil, da bo Sloveniji uspelo premostiti težave. Foto: EPA
Pahor je Merklovi zagotovil, da bo Sloveniji uspelo premostiti težave. Foto: EPA
Berlin
Merklova je pozdravila vodilno vlogo Slovenije na Zahodnem Balkanu. Foto: EPA
Berlin
Gauck je bil gostitelj Pahorja. Foto: EPA
Berlin
Gauck je Pahorja sprejel z vojaškimi častmi. Foto: EPA

Pahorja je gostil nemški predsednik Joachim Gauck. Po besedah slovenskega predsednika naša država potrebuje le razumevanje, in ne denarja.

Pahor je nemške sogovornike seznanil s prizadevanji Slovenije, da sama reši svoje finančne težave in da ji ne bo treba zaprositi za mednarodno pomoč trojke, ki bi Slovenijo "potisnila na periferijo EU-ja", je v izjavi za slovenske medije dejal predsednik. Dodal je, da v Berlinu za zdaj zaupajo, da bo Slovenijo opravila domačo nalogo.

Slovenski predsednik je Berlin obiskal teden dni po obisku v Franciji. V povezavi s tem je tudi poudaril, da je sogovornikom tako v Parizu kot Berlinu povedal, da ni nobenih razlogov, da bi se nadaljevala ugibanja, ali bo Slovenija šla po poti Cipra. Kot je znano, je Ciper za zdaj kot zadnja država evroobmočja moral zaprositi za tujo finančno pomoč.

Dodal je, da slovenska vlada z ukrepi, ki jih že izvaja, tudi kot nadaljevanje prejšnje politike ali pa jih načrtuje v zgoščenem času, vliva "zanesljivo upanje, da se bomo sami izvlekli iz teh težav". Kot je še dejal Pahor, je na pogovorih zastavil svojo besedo zato, da nam "dve pomembni evropski partnerici pri tem zaupata", od Slovenije pa je odvisno, da naredi domačo nalogo. Ob tem je opozoril, da se je treba zavedati, da "imamo zdaj zelo malo časa, da dokažemo, da smo tudi odgovoren gospodar".

"Ne gre samo za finančni vidik morebitne intervencije trojke, gre tudi za politični vidik. Slovenija si tega ne sme privoščiti za nobeno ceno. To bi pomenilo avtomatično zdrs naše države na periferijo EU-ja. Daleč stran od tistih zamisli, ki smo jih imeli ob dvigu zastave pred dobrima dvema desetletjema," je še opozoril slovenski predsednik.

Presodil je tudi, da je Slovenija tako v Parizu in Berlinu pri sogovornikih dosegla, da zaradi ravnanj vlade, zaradi odločitev, ki ji načrtujeta vlada in parlament, pomirjeno gledajo na prizadevanja Slovenije, da sama reši krizo. Sogovornikom je Pahor tudi zagotovil, da bo Slovenija nadaljevala konsolidacijo javnih financ, sanacijo bančnega sistema in ukrepe za gospodarsko rast ter da je pri tem že dokazala, da lahko sama financira svoje potrebe. Kot je še dejal v izjavi za novinarje, je povedal tudi, da si sam ne zna predstavljati položaja, če Sloveniji ne bo uspelo.

Obljuba o nadaljevanju reform
Pahor, ki se mudi na delovnem obisku v Nemčiji, je na pogovorih z nemškimi sogovorniki tudi poudaril, da varčevanje ostaja temelj konsolidacije javnih financ, prav tako bo Slovenija nadaljevala strukturne reforme, ki bodo povečale konkurenčnost gospodarstva in izboljšale investicijsko okolje. Slovenski predsednik je zato nemške partnerje povabil k vlaganju v Slovenijo, tudi ob predvideni privatizaciji, so sporočili iz Pahorjevega urada.

Predsednika sta govorila tudi o aktualnih evropskih temah in posvetila veliko pozornosti razvoju Evrope in njeni prihodnosti, pri čemer sta se strinjala, da je potrebna nadaljnja integracija Evrope skozi strukturiran dialog, ki bo Evropo približal državljanom. Sogovornika sta se dotaknila tudi evropske perspektive Zahodnega Balkana in izrazila prepričanje, da je treba spodbujati politični dialog med državami, ki bo omogočil spravo in ustvarjal vzdušje, v katerem bo mogoče reševati preostala odprta vprašanja.

Gauck, ki je Pahorja pred predsedniško palačo Bellevue sprejel z vojaškimi častmi, je spomnil tudi na dolgoletno prijateljstvo med državama. Pahor pa je izpostavil pomen strateškega partnerstva, ki sta ga leta 2011 podpisali Slovenija in Nemčija, ter možnost nadaljnje poglobitve gospodarskega sodelovanja. Pahor je Gaucka tudi povabil na obisk v Slovenijo, tako na uradni obisk kot na kakšen neformalni dogodek, Gauck pa je Pahorja povabil k razpravi o prihodnosti Evrope, ki jo vodi sam, so še sporočili iz Pahorjevega kabineta.

Slovenski predsednik se je ob robu obiska sešel tudi s predsednikom spodnjega doma nemškega parlamenta Norbertom Lammertom, s katerim sta govorila predvsem o dolgoletnem prijateljskem sodelovanju med državama. Lammerta so zanimali vpis fiskalnega pravila v ustavo in ukrepi, ki jih pripravlja slovenska vlada. Pahor je tudi Lammertu zagotovil, da bo Slovenija opravila svojo domačo nalogo in premagala trenutne težave.

Sogovornika sta še ugotovila, da so mehanizmi in refleksije razprav v državah EU-ja trenutno zelo podobni ter da je ključno, da si države med sabo še vedno pomagajo in strmijo k boljši prihodnosti. Predsednika sta spregovorila tudi o aktualnih evropskih temah, povezanih s prihodnostjo EU-ja, krepitvijo ekonomske in monetarne unije. Pahor je kratek čas spremljal tudi današnjo razpravo v nemškem parlamentu.

Odlični odnosi med državama
Popoldne se je Pahor srečal še z nemško kanclerko Angelo Merkel, s katero sta govorila predvsem o gospodarskem sodelovanju med državama. Nemška kanclerka je izpostavila odlične odnose med državama, sicer pa so jo zanimale razmere v Sloveniji, še zlasti ozračje za tuja vlaganja. V povezavi s tem je Merklova opozorila na birokratske ovire, slovenski predsednik pa je zagotovil, da so neposredne investicije dobrodošle, predvsem ob privatizaciji.

Nemška kanclerka je še poudarila, da je potrebna strategija vlade, ki bi nagovorila tuje vlagatelje. Tudi na pogovorih z Merklovo je Pahor zagotovil, da bo Sloveniji uspelo premostiti težave. Nemška kanclerka in slovenski predsednik sta se dotaknila tudi prihodnosti stare celine in strinjala, da se morajo države skupaj boriti za prihodnost EU-ja in da je treba ustvariti pozitivno sporočilo. Merklova je tudi pozdravila vodilno vlogo Slovenije na Zahodnem Balkanu.

Pahor na obisku pri Gaucku in Merklovi
Pahor na obisku pri Gaucku in Merklovi