Poročevalec Televizije Slovenija iz Beograda Boštjan Anžin je dejal, da v Srbiji takšne slovesnosti ne pomnijo. Foto: Reuters
Poročevalec Televizije Slovenija iz Beograda Boštjan Anžin je dejal, da v Srbiji takšne slovesnosti ne pomnijo. Foto: Reuters
Vučić in Fiennes
V Beograd je prišel tudi britanski igralec Ralph Fiennes. Foto: Reuters
Aleksandar Vučić z ženo
Srbski predsednik Vučić z ženo. Foto: Reuters
Borut Pahor
Pahor je obiskal Vučića in mu čestital za zmago na predsedniških volitvah. Foto: EPA
Vučić na inavguraciji pozval k miru
Številni gostje na Vučićevi inavguraciji

Po uradnih podatkih je bilo na slovesnosti v močno zastraženi in polepšani Palači Srbije okoli 5.000 povabljenih gostov iz Srbije in sveta, predstavnikov diplomatskega zbora ter političnega in javnega življenja. Med njimi je bilo tudi okoli 20 voditeljev tujih držav in predstavnikov mednarodnih organizacij.

Med njimi so bili tudi madžarski premier Viktor Orban, predsednik Makedonije Gjorgje Ivanov, črnogorski predsednik Filip Vujanović in hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, ki je izrazila željo, da bi današnji dan predstavljal prelomnico in nov korak v odnosih med Hrvaško in Srbijo. Iz Slovenije se je inavguracije udeležil zunanji minister Karl Erjavec. Za Televizijo Slovenija je dejal: "Ne predstavljam si stabilne regije, stabilnega Zahodnega Balkana brez stabilnosti Srbije."

V Beograd sta prišla tudi evropski komisar za širitev in sosedsko politiko Johannes Hahn in nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder, ki je Vučića podprl že v času njegove kampanje. Rusija je poslala podpredsednika vlade Dmitrija Rogozina. Navzoči so bili tudi tričlansko predsedstvo BiH-a, predsednik Republike srbske Milorad Dodik, avstrijski kancler Christian Kern in prestolonaslednik Združenih arabskih emiratov Mohamed bin Zajed. ZDA je zastopal predstavnik zunanjega ministrstva za Evropo in Evroazijo Hoyt Brian Yee.

Med gosti je bila tudi mandatarka za sestavo nove srbske vlade Ana Brnabić, ki bi ob potrditvi postala prva srbska premierka.

Vučić je v govoru Srbijo označil za "državo dobrih, pogumnih, včasih tudi pretirano pogumnih ljudi", poroča portal b92.net, od vsega pa so v Srbiji po njegovih besedah najpomembnejši prav ljudje. Kot je še dejal med drugim, Srbija "ne sanja več o sovražnikih" in si bolj od vsega želi mir.

Srbski mediji so poročali, da so slovesnost pripravili kot potovanje skozi srbsko zgodovino in prikaz pečata Srbije, ki ga je pustila v svetu. Vučić je imel ob robu inavguracije številna dvostranska srečanja.

Protest proti diktaturi
Ob inavguraciji je potekal tudi protest "proti diktaturi" na Trgu republike, ki so se ga udeležili tudi nekateri opozicijski poslanci. Protestniki so se sicer po približno uri razšli.

Pahor: Vučićevi uspehi bodo uspehi regije
Čez dan je Vučića obiskal slovenski predsednik Borut Pahor. Dejala sta, da je treba težave reševati po mirni poti z medosebnim razumevanjem in sodelovanjem različnih strani.

Pahor je Vučiću čestital za zmago na volitvah in dodal, da bodo njegovi uspehi in uspehi Srbije tudi uspehi regije. Kot je dejal slovenski predsednik, želi Slovenija mirno in uspešno sodelovati z vsemi državami v regiji, zlasti s Srbijo.

Medtem je Vučić dejal, da so v regiji vedno neke težave, bodisi politične bodisi gospodarske. Poudaril pa je, da imata Slovenija in Srbija "moč, da sodelujeta". Pojasnil je, da med državama sodelovanje še nikoli ni bilo uspešnejše, nimata težav in bosta še naprej sodelovali ter se posvetovali, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Pahor: Slovenija podpira približevanje Srbije Uniji
Pahor je še dejal, da Slovenija podpira prizadevanja Srbije za vstop v EU, a je priznal, da širjenje Unije trenutno ni prioriteta. Poudaril je, da je odločilnega pomena, da Srbija napreduje v reformah.

"Prisotna mora biti iskrena želja za spravo"
Po Pahorjevih besedah je treba težave v tem delu Evrope reševati po mirni poti ne glede na morebitna članstva v mednarodnih skupnostih, saj je področje v preteklih desetletjih doživelo veliko hudega. "Prisotna mora biti iskrena želja za spravo, da bomo znali tudi z razlikami živeti mirno in v sožitju," je dejal.

O gospodarskem sodelovanju med državama je Vučić dejal, da si Srbija želi gostiti še več slovenskih vlagateljev.

Vučić na inavguraciji pozval k miru
Številni gostje na Vučićevi inavguraciji