Svet
Borut Pahor in Hashim Thaci
Slovenskega predsednika Boruta Pahorja je ob skorajšnji desetletnici Kosova na dvodnevnem uradnem obisku sprejel predsednik Hashim Thaci. Foto: EPA
Borut Pahor in Hashim Thaci
Predsednika sta se strinjala, da je primeren trenutek za sklepanje dvostranskih sporazumov med državami Zahodnega Balkana. Foto: EPA
Priština
Predsednika sta pregledala častno stražo. Foto: EPA
VIDEO
Pahor ob desetletnici obi...
VIDEO
Pahor na obisku na Kosovu

Dodaj v

Pahor ob desetletnici neodvisnosti Kosova odnose označil za odlične

Številni Kosovci doma ne vidijo perspektive
12. februar 2018 ob 07:33,
zadnji poseg: 12. februar 2018 ob 18:51
Priština - MMC RTV SLO

Predsednik republike Borut Pahor je ob skorajšnji desetletnici Kosova začel dvodnevni uradni obisk države. V Prištini se je sešel s predsednikom Kosova Hashimom Thacijem in odnose med državama označil za odlične.

Na skupni novinarski konferenci je opozoril na pomen zdajšnjega trenutka za regijo Zahodnega Balkana. Oba predsednika po Pahorjevih besedah ocenjujeta, da je napočil trenutek, v katerem so voditelji regije Zahodnega Balkana v dovolj zaupljivih in prijateljskih odnosih, da lahko v naslednjih letih rešijo medsebojne dvostranske in večstranske zadeve.

"Če je ta ocena točna, potem vzbuja optimizem, ki ga je glede tega vprašanja veliko manj v Evropski uniji," je še dejal predsednik Slovenije. Pahor je tudi napovedal nov vrh v okviru procesa Brdo Brioni konec aprila v Skopju, ki bo priložnost za pomoč Makedoniji in Grčiji pri iskanju dvostranskega sporazuma glede imena.

Poudaril je še pomembnost dejavnega iskanja dvostranskih rešitev, da Zahodni Balkan "odgovori na dilemo", ki se pojavlja v povezavi s pred kratkim objavljenim predlogom strategije širitve Evropske unije na Zahodni Balkan.

Nejasnosti v evropski strategiji
S Thacijem imata sicer različno stališče glede strategije evropske širitve. Slovenski predsednik ocenjuje, da je dobra, kosovski predsednik pa meni, da je v osnovi slaba. Predsednika si sicer delita mnenje, da je v njej toliko pomembnih nejasnosti in nedorečenosti, da potrebuje temeljite popravke in izboljšave.

Pahor je pred vrhom Brdo Brioni izrazil željo, da arbitražni spor med Hrvaško in Slovenijo ne bi vplival na sicer odlične odnose med Slovenijo in Hrvaško v tem trenutku. "To velja tudi za odnose med Kosovom in Srbijo. Predsednika sem prosil, da tudi v tej luči razume naše pričakovanje, da bo Kosovo ratificiralo dvostranski sporazum o meji med Črno goro in Kosovom in da bo spoštovalo dogovor, ki je bil dosežen v Bruslju med Beogradom in Prištino, tudi glede oblikovanja zveze srbskih občin," je poudaril slovenski predsednik.

Srečanje s Thacijem je Pahor ocenil kot srečanje prijateljev, dveh narodov in dveh držav. "V upanju, da bomo še naprej razvijali odlične dvostranske odnose, si medsebojno pomagali in skupaj poskrbeli in storili vse, kar je v naši moči, da bomo v okviru regije Zahodnega Balkana pripomogli k miru, varnostni in blaginji ter evroatlantski perspektivi te regije."

Slovenija pomemben vlagatelj na Kosovu
Dvostranski odnosi so po Pahorjevih besedah odlični. Slovenija je tudi pomemben vlagatelj na Kosovu, še vedno pa je obseg blagovne menjave glede na možnosti relativno skromen, a se izboljšuje. Že naslednji mesec bo na Kosovu sicer gospodarska delegacija iz Slovenije pod vodstvom zunanjega ministra Karla Erjavca. Slovenija poleg Nemčije, Avstrije in Italije sodi med najpomembnejše tuje vlagatelje na Kosovu. V letu 2016 je blagovna menjava med državama znašala 95,2 milijona evrov, v prvem polletju lanskega leta pa 56,4 milijona evrov.

Slovenski predsednik je državljankam in državljanom Kosova tudi čestital za skorajšnjo deseto obletnico samostojnosti države. Slovenija je bila med prvimi državami, ki so priznale samostojnost Kosova. To je neodvisnost razglasilo 17. februarja 2008, Slovenija pa jo je priznala marca 2008. Od vzpostavitve diplomatskih odnosov v letu 2008 sta državi krepili sodelovanje na različnih področjih. Slovenija dejavno podpira Kosovo, tako dvostransko prek razvojnega sodelovanja kot tudi v okviru EU-ja in zveze Nato.

Slovenski vojaki so že od leta 2000 navzoči v Natovi misiji na Kosovu (Kfor). Trenutno jih je tam okoli 250. Na Pahorjevem programu je tudi srečanje z njimi.

Bruselj za normalizacijo odnosov Beograd-Priština
Iz Bruslja so pretekli teden sporočili, da je za napredek Kosova, pa tudi Srbije ključen celovit in pravno zavezujoč dogovor o normalizaciji odnosov med Beogradom in Prištino, ki ga predsednik Thaci pričakuje še letos. Jasne evropske perspektive na Kosovu niso dobili, dialog z Beogradom pa je bil prekinjen po umoru srbskega politika Oliverja Ivanovića v Kosovski Mitrovici, poroča dopisnik RTV Slovenija Boštjan Anžin.

Dodatna ovira na poti v Evropsko unijo je, da pet članic - Španija, Romunija, Slovaška, Grčija in Ciper - samostojnega Kosova ni priznalo. Ker parlament ni potrdil dogovora o meji s Črno goro, v Prištini še vedno čakajo tudi na brezvizumski režim z Unijo, država in njeni prebivalci - številni izmed njih tudi po 10 letih doma ne vidijo prave perspektive, tako ostajajo med najbolj izoliranimi.

Ogorčenje pa je sprožil poskus poslancev, da ustavijo delovanje posebnega sodišča za vojne zločine pripadnikov Osvobodilne vojske Kosova. V Prištini sicer zdaj napovedujejo, da bo sodišče, ki so ga po mednarodnem pritisku potrdili sami, zaživelo, četudi številni še naprej trdijo, da gre za nepravično odločitev, saj bodo tam sodili le Albancem, medtem ko številni srbski zločini ostajajo nekaznovani.

Kosovski olimpijec, ki živi v Sloveniji
Slovenija je bila med prvimi državami, ki so priznale Kosovo, Kosovci pa so hvaležni za vso pomoč in razumevanje, tudi ko gre za kosovske državljane, ki živijo v Sloveniji - med njimi je tudi edini kosovski predstavnik na letošnjih olimpijskih igrah.

Boštjan Anžin, RTV Slovenija, J. R.
Prijavi napako
Komentarji
ni maitre
# 12.02.2018 ob 07:40
Pa kaj je s tem modelom? Kakšno približevanje kosova EU? Kosovo ni država ampak skladišče gringo orožja!
freezbee
# 12.02.2018 ob 08:08
Kosovo nima kaj delati v EU. Tudi Albanija ne.
mežnar
# 12.02.2018 ob 07:54
Še en Pahorjev prijatelj kot sta Porošenko in Netanyahu. Sram me je za tujo governaturo Slovenijo, ki je med prvimi priznala Kosovo.
twofours44
# 12.02.2018 ob 08:13
Ima pa borat res jeklena jajca, da se slika s takim kriminalcem, in da take slike za povrh še javno objavlja
Bivši uporabnik
# 12.02.2018 ob 07:54
A rabi kakšen nov organ? Srce, ledvico, pljuča. Steve Jobs je dobil organ Srbskega đankija.
el CARTEL
# 12.02.2018 ob 07:57
"neodvisnosti"

približevanje EU? kosovo je danes dlje od vstopa v EU kot je bilo ob osamosvojitvi (ko so ameriške direktive o priznanju letele okoli).

recimo na češkem so začeli peticijo, da odpokličejo priznanje kosova, ker "ne podpirajo te zakone džungle".
poleg standardnih špancev, poljakov, grkov, cipra in podobnih, ki kosova ne priznavajo... kako pa misli vstopiti v EU, če te pa države ne priznavajo?
Demosten18
# 12.02.2018 ob 08:33
Pa kaj je s tem nasim manekenom?? Da se druzi s tem kriminalcem je sramota!!!!!
Nikolaj
# 12.02.2018 ob 09:01
Zbral sem naslednje komentarje, ki se nanašajo na obisk Pahorja :
- Kosovo ni država, je skladišče gringo orožja;
- A Pahor rabi nov organ ?
- Če bo imel srečo se bo vrnil z obema ledvicama;
- Ima pa res jeklena jajca, da se slika s takim kriminalcem.
- Naši politiki ne delajo za naše interese, temveč za ameriške.
- Naj kar dol ostane.

Moje mnenje: Seveda vsi komentarji niso povsem nepristranski, nedvomno pa kažejo razpoloženje državljanov, ki obisk Pahorja ne odobravajo. Marsikateri komentar pa vsebuje tudi resnico o dejanskem položaju Kosova.
Nedvomno je, da bi si status države prej kot Kosovo zaslužili Katalonci, ki svoje države nimajo. Albanci imajo že dve državi, Albanijo in Kosovo, nastaja pa tretja država še v Makedoniji. To je resnica.
blizzard76
# 12.02.2018 ob 08:21
Če bo mel sreče se vrne z obema ledvicama.
Victoria113
# 12.02.2018 ob 09:06
V Sloveniji bodo kmalu prišli vsi prebivalci Kosova. Zakaj že imajo svojo državo? Za babice in dedke?
Nikolaj
# 12.02.2018 ob 08:52
Lahko bi odšel v Katalonijo. To bi bila prava poteza.
Seveda pa moraš za tako potezo imeti trden karakter, hrbtenico, moralo in pogum.
Nekateri vse te karakteristike označijo tudi zgolj z eno potezo: imeti jajca.
Rasta75
# 12.02.2018 ob 08:46
Pa naj kar dol ostane.
jarovit
# 12.02.2018 ob 08:34
menda imajo tam dol dobro robo.
mornar1310
# 12.02.2018 ob 09:03
Kdo ga je volil?
arbiter
# 12.02.2018 ob 08:34
Model naj raje krepi odnose z državami zahodne Evrope in se drži stran od balkana, ker še vedno velja rek: povej mi s kom se družiš in ti povem, kdo si.
brkotas
# 12.02.2018 ob 08:16
Ti nasi politiki ne delajo za interese drzave ampak za ameriske.To sem ze nekajkrat povedal.Kosovo je bilo odvzeto od Srbije zaradi geopoliticnh interesov zahoda.Kosovo danes sploh ni drzave samo kanon futer ce pride do vojne.
MitjaM
# 12.02.2018 ob 08:26
Seveda se mora Pahor oddolžiti desničarjem, ker so ga ponovno izvolili za predsednika.
Dr. @ Kosovo, častni
Jože Gorišek
# 12.02.2018 ob 10:07
Ne vem zakaj hodi Pahor na Kosovo,,, večina kosovarjev je že v Sloveniji
nvk
# 12.02.2018 ob 08:35
Kosovci pa so hvaležni za vso pomoč in razumevanje, tudi ko gre za kosovske državljane, ki živijo v Sloveniji - med njimi je tudi edini kosovski predstavnik na letošnjih olimpijskih igrah.

Dam glas na volitvaj tistemu, ki jih poslje domov.
cairns
# 12.02.2018 ob 10:19
Pahor ob desetletnici neodvisnosti Kosova krepi odnose s Prištino

Potrata časa. Naj krepi odnose s Skandinavci, Japonci, Kitajci, Rusi in ostalimi razvitimi državami ali regijami, ne pa s shithole ameriškim protektoratom.
Zoro27
# 12.02.2018 ob 09:30
Bravo. Je že Fajonova naredila medvedjo uslugo. Ko boste dojeli problem, bo že prepozno.
based god
# 12.02.2018 ob 09:21
mogoce, mogoce celo rata in tachija doleti "pahor curse"
nazadnje je obiskal gadafija v sotoru, vzel kamelo, 2 tedna po tem pa so reveza ze s kocijo vlekli po kosih cez celi mestni trg kot leta 1600
cairns
# 12.02.2018 ob 10:11
Dodatna ovira na poti v Evropsko unijo je, da pet članic - Španija, Romunija, Slovaška, Grčija in Ciper - samostojnega Kosova ni priznalo.

Pametne države.

Če bi kdaj Kosovo vstopilo v EU pa ne bi bilo več strahu da bi na trgu zmanjkako heroina ali drugih opojni substanc.
Prav tako ne rezervnih delov za transplantacije.
kapljač
# 12.02.2018 ob 15:08
Če krepimo odnose s Prišino , samo pomeni, da bomo v državi imeli več kosovarjev, kot jih je imela republika Slovenija v času Jugoslavije.
cairns
# 12.02.2018 ob 10:06
Pahor ob desetletnici neodvisnosti Kosova krepi odnose s Prištino

Očitno tudi on pričakuje da bo dobil častni doktorat.
sumtb
# 12.02.2018 ob 11:05
Ameriška vojaška baza Kosovo - DA
Katalonija ali Palestina - NE

Hlapec.
Kekec99
# 12.02.2018 ob 10:55
Pa je res neodvisno? Brez tuje finančne pomoči ne bi zdržali dva meseca.
cairns
# 12.02.2018 ob 10:08
Približevanje Kosova Evropski uniji, nujne reforme, krepitev institucij, vladavine prava, varnostne razmere bodo glavne teme pogovorov v Prištini.

Same teme razgovora v Prištini jasno kažejo da je Kosovo karikatura od države.
MZ
# 12.02.2018 ob 09:57

Zoro27
# 12.02.2018 ob 09:30

Bravo. Je že Fajonova naredila medvedjo uslugo. Ko boste dojeli problem, bo že prepozno.


Pač...mokre sanje elite, ki bo raje zamenjala državljane, še preden državljani zamenjajo elito. Žal pa ta elita ne ve, da ko enkrat tile "novi državljani" dosežejo večino, niti malo ne oklevajo, da si vzamejo svoje.
Kekec99
# 12.02.2018 ob 16:20
@RitkaOrka
... , a vsi vemo da so avthotoni prebivalci balkana le Grki in Albanci. ...
--------------------------------------------
A bejž no res? Kdo to ste vsi?
seba goričan
# 12.02.2018 ob 09:39
sram ga je žiher...
svetovnipopotnik
# 12.02.2018 ob 10:45
Častni doktorat pa mu bodo vendar dali.....
molodec
# 12.02.2018 ob 09:09
Pahor je federalist, goji idejo Združenih držav Evrope.
misterij1234
# 12.02.2018 ob 17:21
Kaj se razburjate ljudstvo,s Falconom je odletel v Dubaj Koprivnikar s 9 člani vlade med tem so vzeli s seboj še Pahorja in ga odložili v Prištini.Doma v državi pa imamo "štalo".Priviligiranci v oblasti vlade ,to je modri pa štrajkajo,na cestah po državi pa zopet "štala".Počivalšek z delegacijo pa v Avstralijo in Novo Zelandijo prodajat meglo.Kvazi mnistrica za evropske zadeve pa v Indijo in Butan.Ali je vse to turistično drhal odobril narod.
moj komentar
# 12.02.2018 ob 17:20
Na oblast izvolite manekena in potem pričakujete pamet.
Veste, da ne gre.
moj komentar
# 12.02.2018 ob 17:18

Normandijec
Briga njega za Slovenijo, čaka konec mandata, potem pa brž v New York v Združene Narode. Recept in poznanstva že ima, samo pravnega doktorata ne. Oh, škoda....


Ni problema. Pravni doktorat bo izdelal (kupil) v Prištini.
To ni nič novega. To so prevaranti njegovega kova počeli že v času Juge.
Jon Sneg
# 12.02.2018 ob 20:44
Imam "Kriegskamerada" iz JNA s Kosovega, velikokrat se slišiva. Tip se sam zgraža nad ravnanjem kosovske države, nad korumpiranimi in mafijskimi politiki ter nad splošnim stanjem na Kosovu. Kot pravi ta kolega, trenutni kosovski politiki se sami otepajo približevanja EU integracijam in ureditvi razmer s Srbijo, saj jim trenutna kaotična situacija in neupoštevanje zakonodaje pravzaprav koristi za njihove "prljave rabote". Pri tem pa prednjači Haradinaj.
komsomolec
# 12.02.2018 ob 19:54
Kosovo fake state izropano od lokalnih klanov. Narod beži iz lastne "svobodne" države v tisočih.
peglezn
# 12.02.2018 ob 19:42
Boruta na Kosovu kar cenijo. Sicer bolj organ po organ, a vseeno...
Deep_G
# 12.02.2018 ob 19:35
Kdo se strinja, da podarimo Pahorja Kosovarjem? Naj si ga dajo v vitrino v prištinskem parlamentu!
Throll
# 12.02.2018 ob 16:38
Kako lahko podpiraš nekaj kar nikoli ni in ne bo obstajalo?? Kosovo, ni nič drugega kot pokrajina v Srbiji in to je to.
Epafrodit
# 12.02.2018 ob 13:09
Pahor ob desetletnici neodvisnosti Kosova krepi odnose s Prištino

Očitno bi tudi on rad prišel do kakšnega častnega doktorata.
PLO
# 12.02.2018 ob 12:42
kriminalec in klovn
nvk
# 12.02.2018 ob 21:16
iluzionistka, naša vlada je izdala eno publikacijo, kjer dejansko priznajo, da so od priseljencev Kosovarji največji problem za integrirat. Ampak bohnedaj omejit priseljevanje, oh ne, bomo raje več denarja zmetal nevladnikom za programe "integracije".

Odgovor vlade na omejevanje priseljevanja s Kosova: https://pastebin.com/tbG38dJ8

Poleg tečaja slovenskega jezika je MNZ v preteklosti pripravil tudi druge projekte, namenjene pomoči pri vključevanju državljanov tretjih držav. Zavedajoč se, da je vključevanje dvosmeren proces, pa je MNZ v preteklosti in namerava tudi v prihodnje organizirati javne medijske kampanje, s katerimi skuša širšo javnost osvestiti o problematiki, izzivih in priložnostih, ki jih predstavljajo migracije, projekte medkulturnega dialoga in usposablja javne uslužbence za morebitne specifike dela s tujci.

Sicer pa naj še kot zanimivost dodamo, da je bila preživetvena moč slovenskega naroda vedno v tem, da je v prepišnem prostoru, kjer se nahajamo, znal vase sprejeti številne ljudi, običaje in kulture. To je razvidno že iz tega, da je v Sloveniji najpogostejši priimek Novak, torej nekdo nov, ki je od nekod prišel. Slovenska družba in kultura sta zaradi italijanskega baroka, dunajske secesije, panslavizma in še marsikaterega kulturnega vpliva, ki ni avtohton, veliko bogatejši, kot bi bili sicer. Ena najlepših stavb v Kopru, tristo let stara palača Bruti, je na primer pripadala albanskemu škofu. Zato smo ob osamosvojitvi v Ustavo Republike Slovenije - ki že v prvem stavku uvoda pove, da izhaja iz volje svojih prebivalcev, tudi tistih torej, ki po etnični pripadnosti niso Slovenci - zapisali, da je razpihovanje narodnega, rasnega verskega in drugega sovraštva in nestrpnosti protiustavno. Integracijska politika, ki jo že dolgo vodi Slovenija, je ena najuspešnejših v Evropi, ker temelji na medsebojnem prilagajanju in bogatenju kultur, ne pa na multikulturalizmu, ki od migrantov ne zahteva prilagoditve.
firtoh
# 12.02.2018 ob 20:58
Ne jem bureka in ne maram kosovskih Albancev. Rajš bi imel za soseda Iračana.
moj komentar
# 12.02.2018 ob 19:58
Zaradi slabih socialk in slabih življenskih razmer, ljudje s Kosova odhajajo v tisočih in ta trend se ne bo prenehal še nekaj časa.
Zanimivo, da po vize odhajajo Albanci kar v Srbijo.
moj komentar
# 12.02.2018 ob 19:53
komsomolec
Številni Kosovci doma ne vidijo perspektive
kdo se je spomnil na te "kosovce" ? a niso Albanci? je jej


Sam to pa res.
Če Albancu s Kosova rečeš, da je Kosovec, to smatra za žalitev.
m72
# 12.02.2018 ob 16:32
"Pahor ob desetletnici neodvisnosti Kosova krepi odnose s Prištino"

Sramota! Pre.. amerski pudl, se rine tja, in ravno zdaj, ko prihajajo na dan zločini šiptarjev in ko jim grozi Haag. Države po svetu pa umikajo priznanje mafijske bananarije. Kero tele.
piton01
# 12.02.2018 ob 13:13
Enosmerno karto, pa kr dol naj ostane
Park
# 12.02.2018 ob 11:54
Krepi odnose ja... uvaža poceni delovno silo!
Kazalo