Predsednik Slovenije Borut Pahor se mudi na uradnem obisku v podsaharski Afriki. Foto: Reuters
Predsednik Slovenije Borut Pahor se mudi na uradnem obisku v podsaharski Afriki. Foto: Reuters

Pahor in Mahamat sta govorila o odnosih med EU-jem in AAfriško unijo (AU) ter izmenjala poglede na prihodnost obeh institucij. Predsednik Komisije AU-ja je Pahorju predstavil Agendo 2063, ki predstavlja akcijski načrt Afriške unije za Afriko in predvideva večjo integracijo posameznih regij v Afriki in institucij Afriške unije.

Predsednika Komisije AU-ja je zanimal Pahorjev pogled na prihodnost EU-ja. Po njegovih besedah namreč EU za AU predstavlja zgled sodelovanja. Pahor je Mahamata povabil v Slovenijo na dan Afrike (25. maj).

V govoru ob obisku na sedežu Afriške unije je Pahor opisal pot Slovenije od njene neodvisnosti do polne vključitve v mednarodno skupnost, zlasti EU, in njeno aktivno vlogo pri oblikovanju skupne zunanje in varnostne politike EU-ja. Zavzel se je za tesnejše sodelovanje med EU-jem in AU-jem, ker naj bi ju povezovala stremljenja za mir, varnost in blaginjo.

Posebno pozornost je namenil krepitvi multilateralizma v soodvisnem svetu.

V okviru uradnega obiska je Pahor v etiopskem glavnem mestu obiskal tudi katedralo, posvečeno Sveti Trojici, kjer ga je sprejel etiopski verski poglavar, in Narodni muzej Etiopije.

Tridnevni uradni obisk v Etiopiji je Pahor začel v ponedeljek, ko se je sešel z etiopskim predsednikom Mulatujem Teshomejem, sklenil pa ga bo v sredo, ko se bo med drugim sešel s predsednico spodnjega doma etiopskega parlamenta Muferiat Kamil.