Predsednik Pahor na obisku podjetja Mahle. Foto: Twitter
Predsednik Pahor na obisku podjetja Mahle. Foto: Twitter
Pahor na obisku v Nemčiji

Slovenski predsednik je na obisku nemških zveznih dežel Baden-Württemberga in Bavarske, s katerima ustvari Slovenija največ blagovne menjave med nemškimi deželami. Pahor je ob tem dejal, da je Slovenija v regiji podobno tehnološko vodilna kot Baden-Württemberg v Nemčiji. "Če sta Baden-Württemberg in Mercedes vodilna tu v Nemčiji, potem je gotovo Slovenija glede teh trendov vodilna v regiji," je dejal Pahor in dodal, da je na obisku v obeh deželah zato, da bi sodelovanje še okrepili.

Z Baden-Württembergom ustvari Slovenija za 2,3 milijarde evrov blagovne menjave letno, kar je po Pahorjevih besedah "več kot z Rusijo". "Pravzaprav brez velikega političnega vložka je bilo med Slovenijo in Baden-Württembergom vzpostavljeno gospodarsko zaupanje, ki je privedlo do takega obsega blagovne menjave. Skupaj smo presodili, da je prišel čas, ko je treba dati nov politični input, da bi se ta menjava še povečala," je povedal predsednik med obiskom Stuttgarta.

"Želimo biti zanimivi za njihove naložbe, in naša visoka tehnologija želi sodelovati v njihovi zeleni in drugi visoki tehnologiji," je dodal Pahor in izrazil pričakovanje, da bosta s predsednikom deželne vlade ugotovila, da obstaja dovolj velika motiviranost za sodelovanje na obeh straneh. "Imam zelo dober občutek glede prihodnosti," je povedal Pahor.

Sodelovanje s Slovenijo je zgledno
Sodelovanje s Slovenijo in slovenskimi podjetji je pohvalil tudi predsednik uprave podjetja Mahle Heinz Junker. Mahle je eden največjih dobaviteljev v avtomobilski industriji, noben večji avtomobilski proizvajalec v svetu pa ni brez njihovih proizvodov, je povedal Junker. Pomembno mesto v njihovi skupini ima tudi enota v Šempetru pri Gorici Letrika, ki jo je Mahle kupil v okviru privatizacije. Junker je dejal, da so ponosni na to podjetje, ki je zdaj pomemben člen v njihovi proizvodnji elektronskih in električnih komponent.

Sodelovanje s Slovenijo je pohvalil tudi vodilni predstavnik Daimlerja Harold Kröger, ki je Pahorju predstavil napredek pri razvoju Mercedesovih hibridnih in električnih avtomobilov. Pri tem je Kröger še posebej pohvalil sodelovanje z Revozom pri proizvodnji smarta. Dodal pa je še, da so dobri in zanesljivi partnerji in dobavitelji v Daimlerju vedno dobrodošli.

Pahor na obisku v Nemčiji