Zainabin oče s fotografijo umorjene hčerke. Foto: AP
Zainabin oče s fotografijo umorjene hčerke. Foto: AP
Osumljenec naj bi stal za umori še najmanj petih otrok. Foto: Reuters

Tožilstvo je sporočilo, da je Ali dobil tako štiri smrtne kazni kot tudi dosmrtni zapor in še denarno kazen v znesku 3,2 milijona rupijev (24.000 evrov), saj je skril truplo. Kazen so mu izrekli zaradi ugrabitve, posilstva, umora, terorističnega dejanja in sodomije. Milijon rupijev poplačane kazni bo prejela družina umorjene deklice.

Brutalen umor Zainab Ansari je prejšnji mesec pretresel državo in sprožil množične proteste. Ali je sicer obtožen še napada na najmanj sedem drugih deklic, od tega jih je pet umoril.

Ali je Zainab posilil in umoril v mestu Kasur na vzhodu države, preostale žrtve pa je napadel v mestu Pundžab. V vseh osmih napadih je krivdo priznal.

Očitki na račun policije
Zainabino truplo so našli na mestnem smetišču 9. januarja, preostale zločine pa je zagrešil v zadnjem letu dni, morda še več. Jezni Pakistanci krivijo policijo, ker mu ni hitreje prišla na sled.

Zainabina družina pravi, da policija sploh ni ukrepala v petih dneh, odkar so jo prijavili kot pogrešano, do najdbe njenega trupla. Svojci so se dokopali do posnetkov varnostnih kamer, na katerih se vidi moški, kako vodi ob sebi deklico. Posnetki so naglo zaokrožili na družbenih omrežjih, Alija, ki je živel blizu dekličinega doma, pa je policija aretirala 23. januarja.

Zaradi Zainabinega umora so po državi izbruhnili številni protesti. V kraju Kasur so jezne množice vdirale v policijske postaje in zažigale domove politikov. Veliko protestnikov je pozvalo k javni usmrtitvi Alija, med njimi tudi dekličina mati.