Kadri je bil junak za nekatere prebivalce. Foto: Reuters
Kadri je bil junak za nekatere prebivalce. Foto: Reuters

Na severovzhodu države se je v Ravalpindiju pred hišo, v kateri je stanoval Kadri, zbralo več sto njegovih privržencev, policija pa je v pripravljenosti tudi v Islamabadu, kjer se bojijo izgredov islamistov.

Kadri je bil telesni stražar Salmana Tasirja, liberalnega guvernerja pokrajine Pandžab. Leta 2011 je svojega varovanca umoril z 28 streli, ker je nasprotoval njegovim načrtom po spremembi zakonov glede bogoskrunstva.

Zloraba zakonov
Zakoni, ki so bili uvedeni med vojaško diktaturo generala Ziaula Haka leta 1986, namreč zahtevajo stroge kazni za vsakega, ki žali islam, tudi smrtno kazen za žaljenje preroka Mohameda. A pogosto so zlorabljeni in v pakistanskih zaporih je na stotine ljudi, ker naj bi žalili islam, med njimi številni pripadniki verskih manjšin. Številni osumljenci so bili pogosto tudi tarča linčanja, še preden so prišli do sodišča.

Ti zakoni, ki naj bi teoretično zagotavljali zaščito vseh verstev v Pakistanu, močno delijo Pakistance, predvsem zaradi drakonskih kazni. Številni liberalni politiki so si prizadevali, da bi jih omilili oziroma natančneje definirali, kaj je bogoskrunstvo, a se je njihov boj po nizu umorov več visokih politikov ustavil.

Kadri je bil nato zaradi umora guvernerja obsojen na smrt, kazen pa so izvršili davi v zaporu Adiala v Ravalpindiju. Zatem so njegovo truplo še javno razstavili, kar so Kadrijevi podporniki še posebej težko sprejeli.