Pakistanski minister za manjšine in številna tuja veleposlaništva so se zavzela za zaprto deklico, hkrati pa se tamkajšnje oblasti bojijo odziva večinskih sunitskih muslimanov. Foto: Reuters
Pakistanski minister za manjšine in številna tuja veleposlaništva so se zavzela za zaprto deklico, hkrati pa se tamkajšnje oblasti bojijo odziva večinskih sunitskih muslimanov. Foto: Reuters
Pakistanska deklica ostaja zaprta

Primer krščanske deklice Rimše Masih, ki so jo muslimanski sosedje obtožili, da je namerno sežgala več sto strani svete muslimanske knjige, še naprej buri duhove v Pakistanu in po svetu.

Zdravniki ocenili, da zaostaja v razvoju
Na petkovi obravnavi v Islamabadu je že bilo videti, da bo lahko deklica ob plačilu varščine, ki so jo zbrali dobrotniki, zapustila zapor, a se je primer zapletel, ko je nov odvetnik tožnikov podvomil o sklepu zdravniške komisije. Kar 14 zdravnikov se je ukvarjalo z vprašanjem, ali je deklica zadosti stara, da se ji lahko sodi kot odrasli, zaradi česar bi ji zaradi drakonskih pakistanskih zakonov o bogoskrunstvu grozil kar dosmrtni zapor.

Komisija je sklenila, da ima deklica 14 let, čeprav družina obtoženke trdi, da jih ima le enajst. Vseeno pa so zdravniki pritrdili, da deklica zaostaja v duševnem razvoju, zaradi česar se ne zaveda pomena vseh svojih dejanj, s čimer ji po šeriatskih zakonih, ki veljajo v Pakistanu, ne bi smeli soditi kot odrasli. Starši Rimše Masih trdijo, da njihova hčerka trpi zaradi težav z učenjem, ker ima Downov sindrom.

"Poročilo je sestavila država"
Odvetniki tožnikov - mimoidočih na ulici, ki so opazili sežgane in potrgane strani Korana v Masihini vreči s smetmi - so se pritožilo na zdravniški sklep, saj trdijo, da je deklica stara vsaj 16 let in je namerno uničila več Koranov.

"Zdravniško poročilo je sestavila država, državne agencije in obtoženi. Ne bomo pustili, da jo ljudje odnesejo s sežiganjem Korana," je pred sodiščem grmel Rao Abdur Rahim, novi odvetnik, ki je poskrbel, da bo deklica še najmanj dva tedna v priporu v zaporu.

Muslimanski učenjaki pozvali k premisleku
Družina deklice se še vedno skriva, medtem pa se je dobra polovica od 300 krščanskih družin, ki so pobegnile iz revnega predmestja Islamabada, vrnila nazaj na domove. "Gre za najcenejšo četrt v Islamabadu, ki si jo lahko še privoščimo," pripoveduje kristjanka, ki pripada spregledani in zatirani verski manjšini. Za krščanstvo se v večinsko muslimanskem Pakistanu odločajo predvsem pripadniki najnižjih kast in izobčenci iz njih.

V minulih dneh se je oglasil pakistanski svet Ulema, ki velja za najvišjo versko avtoriteto v državi. Muslimanski učenjaki so pozvali k preiskavi, ali je bila obtožbe deklice upravičena in koliko so k temu prispevale grožnje skrajno versko navdahnjene množice, ki je policijo z grožnjami po pogromu takorekoč prisilila k aretaciji deklice.

Pakistanska deklica ostaja zaprta