Svet
(4)

Poudarki

  • Pakistan vse večja sila v Afganistanu
  • Sodelovanje s talibani "uradna politika"
Nemški Natov vojak patruljira mejno območje na severu Afganistana. Pretekli teden je bil za Nato smrtonosen - umrlo je kar 30 vojakov. Foto: EPA

Dodaj v

Pakistanski agenti sponzorirajo in trenirajo talibane

Poročilo londonske fakultete LSE
13. junij 2010 ob 12:08
Kabul/London - MMC RTV SLO

Pakistanske obveščevalne agencije naj bi afganistanske talibane zalagale s sredstvi, jih usposabljale in jim dajale zatočišče v precej večjem obsegu, kot so menili do zdaj.

Za zadnjim poročilom stoji angleška fakulteta London School of Economics (LSE), ki je opravila pogovore s talibanskimi poveljniki na terenu.

Ti so povedali, da se pakistanski agenti (ISI) celo udeležujejo talibanskih vrhovnih zasedanj. Podpora talibanom naj bi bila "uradna politika ISI-ja".

Pakistanska vojska je trditve že zavrnila, tiskovni predstavnik pa jih je odpravil kot "kozlarijo" in za "del zlonamerne kampanje proti pakistanskim vojaškim in varnostnim agencijam".

Krvav teden
LSE je poročilo objavil ob koncu enega najbolj krvavih tednov za Natove sile v Afganistanu - ubitih je bilo namreč več kot 30 vojakov.

O povezavah med talibani in pakistanskimi obveščevalnimi službami so že dalj časa sumili, a avtor poročila, harvardski analitik Matt Waldman, trdi, da obstajajo trdni dokazi o obširnem sodelovanju med obema stranema. "Tu gre krepko prek zgolj omejene ali občasne podpore, temveč za izredno visoke ravni podpore, ki jo talibanom zagotavlja ISI."

Waldman še pravi, da gre za uradno politiko agencije, ki deluje tako na operativni kot na strateški ravni.

Po umiku Američanov na slabše?
LSE se je do podatkov dokopal po številnih intervjujih s talibanskimi voditelji, ministri, z zahodnim analitikom in višjim ZN-ovim uradnikom iz Kabula. Talibani naj bi se za svoje delovanje zanašali v veliki meri predvsem na financiranje ISI-ja in skupin v zalivskih državah.

Ameriška vojska naj bi se po napovedih začela umikati prihodnje leto, Pakistan in drugi pomembni regijski igralci pa naj bi zato zdaj pospešeno začeli iskati načine, da bi uveljavili svoj vpliv v Afganistanu.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
WhiteTrash
# 13.06.2010 ob 17:47
ISI=CIA=Talibani
s5moho
# 13.06.2010 ob 13:52
Ameriški agenti so TELEBANI!
vidim
# 13.06.2010 ob 12:47
To se sploh ne bi čudil, saj je Pakistan veliko bližje Kitajski kot Ameriki, predvsem, kar se tiče oskrbovanja s tehnologijo in orožjem. Udadno sicer kaže Pakistan določene znake povezave z ZDA, vendar je to lahko samo za fasado. Nenazadnje je Pakistan država skrajnih islamistov, ki stalno nekomu težijo in Indija je najpogosteje na tapeti.
Neron
# 13.06.2010 ob 13:11
Smrt okupacijskim silam!

Pustite Afganistan pri miru!
Kazalo