Jusuf Reza Gilani po obsodbi zaradi nespoštovanja sodišča ni hotel odstopiti. Foto: Reuters
Jusuf Reza Gilani po obsodbi zaradi nespoštovanja sodišča ni hotel odstopiti. Foto: Reuters

Sodišče v Islamabadu je pojasnilo, da je bil Gilani pravnomočno obsojen, zato ne sme več opravljati nobene uradne dolžnosti. Vrhovno sodišče je namreč Gilanija 26. aprila obsodilo zaradi nespoštovanja sodišča, saj ni spoštoval poziva sodišča, naj švicarske oblasti pozove k ponovnemu odprtju postopka proti predsedniku države Jusufu Aliju Zardariju zaradi korupcije. Na takratno odločitev sodišča se ni pritožil, saj se je po besedah svojega odvetnika bal, da bi ga utegnila doleteti še strožja sodba.

Spor med civilno in sodno vejo oblasti
"Jusuf Raza Gilani ni več poslanec," piše v razsodbi, ki jo je prebral vrhovni sodnik Iftikar Mohamed Čaudi in dodal, da je hkrati s funkcijo poslanca Gilaniju 26. aprila prenehala tudi funkcija premierja. Gilani je prvi pakistanski premier, ki je bil obsojen. Pozive opozicije k odstopu je zavračal z argumentom, da ga s položaja lahko odstrani le parlament. Skladno s pakistansko ustavo tisti, ki je bil obsojen, ne more biti poslanec.

Med zaslišanjem je tožilec Irfan Kadir sodišče obtožil nezakonitega obnašanja. Poudaril je, da premier za svoje premierske odločitve ne odgovarja sodišču in da so sodniki pri svoji sodbi kršili ustavo. Primer je del spora med pakistansko civilno vlado in sodno vejo oblasti, odločitev sodišča pa prinaša še večjo politično negotovost v državi.

Izredna seja koalicijskih strank
Zardari je po odločitvi sodišča sklical izredno srečanje vladajoče Pakistanske ljudske stranke, ki naj bi se ga udeležil tudi Gilani. Za popoldne je pakistanski predsednik sklical srečanje vodij koalicijskih strank. Za zdaj ni jasno, kakšna bo Gilanijeva naslednja poteza in ali njegova odstranitev pomeni padec vlade.

Pakistanski predsednik naj bi bil skupaj s pokojno soprogo, nekdanjo premierko Benazir Buto, ki je bila ubita v atentatu leta 2007, konec 90. let prejšnjega stoletja vpleten v pranje denarja. Par naj bi s pomočjo bančnih računov v Švici opral okoli 12 milijonov dolarjev podkupnin, ki jih je prejel od podjetij.

Švica: Zardarija ščiti imuniteta
Švicarske oblasti so postopek ustavile leta 2008. V Pakistanu so bile obtožbe proti Zardariju zamrznjene s politično pomilostitvijo leta 2007, a je sodišče leta 2009 pomilostitev odpravilo in od vlade zahtevalo, naj primere znova preuči.

Švicarsko državno tožilstvo je pred časom pojasnilo, da procesa proti Zardariju ne morejo ponovno odpreti, ker ga kot predsednika države ščiti imuniteta.