V izraelskih zaporih je zaprtih skoraj pet tisoč Palestincev. Foto: EPA
V izraelskih zaporih je zaprtih skoraj pet tisoč Palestincev. Foto: EPA

Dogovor je bil sklenjen, potem ko je v pogajanjih o končanju gladovne stavke posredoval predstavnik Egipta. Predstavnik združenja palestinskih zapornikov Kadura Fares je povedal, da so dogovor podprle tudi vse palestinske skupine, potrdili pa so ga tudi v Izraelu.

Za gladovno stavko se je 17. aprila odločilo 1.600 od 4.800 Palestincev, kolikor jih je zaprtih v izraelskih zaporih. Nekateri med njimi so hrano zavračali še dlje - od 53 do 77 dni.

Palestinski zaporniki so zahtevali boljše življenjske razmere v izraelskih zaporih - več družinskih obiskov, konec kaznovalne politike zapiranja v samico in omilitev t. i administrativnega zapora, ki omogoča neomejeno zadrževanje osumljencev za zapahi.

Ključna vloga Egipta
Egiptovski predstavnik je povedal, da je Izrael privolil v konec samice za 19 zapornikov in umaknil prepoved obiskov svojcev zapornikov iz Gaze, ki je pod nadzorom palestinskega gibanja Hamas.

Tiskovni predstavnik Hamasa Sami Abu Zuri je potrdil dogovor in pojasnil, da so ga zaporniki podpisali, potem ko so Izraelci izpolnili njihove zahteve.

O končanju stavke sta se izraelska in palestinska stran pogajali dalj časa, dogovor pa jima je uspelo doseči šele po tem, ko je kot posrednik vstopil egiptovski vojaški častnik.

Obiske iz Gaze so izraelske oblasti ustavile leta 2006, ko so palestinski borci iz enklave ob Sredozemskem morju ugrabili izraelskega vojaka Gilada Šalita. Po izpustitvi Šalita oktobra lani je palestinska stran menila, da je treba to prepoved odpraviti.