Pripadniki IS-ja so v času okupacije skoraj v celoti uničili starodavno mesto, ki se je ponašalo s številnimi antičnimi spomeniki. Foto: Reuters
Pripadniki IS-ja so v času okupacije skoraj v celoti uničili starodavno mesto, ki se je ponašalo s številnimi antičnimi spomeniki. Foto: Reuters

Več kot 4.000 pripadnikov IS-ja se je po več kot 60 ruskih zračnih napadih umaknilo iz mesta in se potem znova prerazporedilo. Sledil je nov napad za osvojitev Palmire. "Kljub težkim izgubam borcev in opreme si teroristi na vso moč prizadevajo osvojiti mesto," je ruska novinarska agencija Intefax navajala besede ruskega nadzornega središča v Siriji. "Sirske enote se bojujejo, da bi ubranile Palmiro."

Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice s sedežem v Londonu so bili v napadih ubiti številni pripadniki IS-ja, rusko obrambno ministrstvo je navedlo, da so jih ubili več kot 300.

Reuters je navedel poročanje tiskovne agencije Amak, ki je povezana z džihadisti, da naj bi pripadniki IS-ja po umiku iz mesta zavzeli palmirski grad na vzpetini nad mestom.

Pred devetimi meseci je sirska vojska s pomočjo ruskih letal znova zavzela starodavno kulturno in trgovsko središče, potem ko ga je skoraj leto dni nadzirala Islamska država (IS) in uničila ali prodala veliko zgodovinskih artefaktov. A pripadniki IS-ja so se še naprej spopadali za ponovno zavzetje tega starodavnega mesta.

Samo ponoči iz Alepa več kot 10.000 ljudi
Medtem se nadaljuje praznjenje Alepa. Kot navaja observatorij, so se ponoči nadaljevali spopadi med sirsko vojsko in uporniki, iz mesta pa naj bi iz predelov pod nadzorom upornikov samo od polnoči zbežalo več kot 10.000 ljudi. Uporniki naj bi v mestu nadzorovali le še majhno območje, na katerem pa je zelo veliko civilistov, je sporočil turški uradnik, povezan z uporniško skupino Jabha Shamiya, ki je ob tem dejal tudi, da uporniške skupine v Alepu niso prejele nobenih informacij glede ameriško-ruskih pogovorov o končanju krize v Alepu.