Fotografija raketnih delov, ki jo je objavil panamski predsednik. Foto: Profil panamskega predsednika Ricarda Martinellija na Twitterju.
Fotografija raketnih delov, ki jo je objavil panamski predsednik. Foto: Profil panamskega predsednika Ricarda Martinellija na Twitterju.

Raketni deli so bili skriti v kontejnerjih z rjavim sladkorjem. Panamske oblasti so se za pregled ladje odločile zaradi suma, da prevaža mamila.

"Sumili smo, da bi lahko na ladji, ki je priplula s Kube in je plula proti Severni Koreji, bila mamila, zato smo jo pripeljali v pristanišče in jo preiskali. Ko smo pretovorili pošiljke s sladkorjem, smo opazili kontejnerje, za katere domnevamo, da so sofisticirani raketni deli. To ni dovoljeno," je povedal panamski predsednik.

Panamske oblasti so na ladjo postale pozorne zaradi nenavadnega odziva kapitana in posadke. Martinelli je še dejal, da si je kapitan skušal vzeti življenje, ko so ustavili ladjo. Oblasti so pridržale 35 članov posadke. Predsednik je na svojem računu na Twitterju objavil fotografijo spornega tovora.

Zaradi sankcij mednarodne skupnosti Severna Koreja ne sme izvažati in uvažati orožja. Sankcije so še zaostrili po februarskem jedrskem poskusu. V zadnjih letih je bilo zaradi sankcij pregledanih že več severnokorejskih ladij.

Južnokorejski preiskovalci so medtem sporočili, da za kibernetskimi napadi na spletne strani južnokorejskih medijev, premierja in predsednika stoji Pjongjang. Do napada je prišlo 25. junija na obletnico korejske vojne.