Avstrijski finančni preiskovalci so že začeli s preiskavo. Foto: Reuters
Avstrijski finančni preiskovalci so že začeli s preiskavo. Foto: Reuters
false
Evropski parlament je na zagovor pozval vpleteno odvetniško družbo Mossack Fonseca in tudi panamsko vlado. Foto: Reuters
Afera panamski dokument: na Islandiji predčasne volitve

Kot je poroča Radio Slovenija, ki se sklicije na ORF, so panamski dokumenti razkrili, da je banka, ki jo je izvršni direktor podružnice avstrijske banke Hypo na Vorarlberškem Michael Grahammer vodil od leta 2012, povezana s slamnatimi podjetji oziroma njihovimi skrbniki, ki imajo sedež v Liechtensteinu.

V dokumentih je omenjena tudi Raiffeisen Bank International. Avstrijski finančni preiskovalci so začeli preiskavo, ali sta omenjeni banki naredili ustrezne korake za preprečevanje pranja denarja.

Islandija na predčasne volitve
Po odstopu islandskega premierja Davida Gunnlaugssona, pa so v državi že napovedali predčasne volitve, ki bodo jeseni. Po prvih anketah po odstopu Gunnlaugssona sicer največjo četrtinsko podporo uživa Piratska stranka, ki je sicer zdaj s 3 poslanci najmanjša parlamentarna stranka althinga.

Le en EU politik ujet v panamskem papirje?
Sicer pa je edini visoki politik iz države EU-ja, ki se je ujel v afero Panamski dokumenti, je malteški minister za zdravje in energijo Konrad Mizzi, so po poročanju Euroactiva ugotovili malteški novinarji.

Malteški minister Kondrad Mizzi, ki je podpredsednik laburistične stranke, ki ji pripada tudi premier Joseph Muscat, si je pozornost javnosti prislužil že pred objavo panamskih dokumentov, ko se je razkrilo, da je kupil panamsko družbo s precej dvomljivo preteklostjo Hearnville in jo nato prodal novozelandskemu skladu. Vse to pa se je dogajalo v času, ko je iz konzorcija za gradnjo malteške elektrarne na utekočinjen plin izstopil eden od družbenikov in svoj delež prodal za več deset milijonov evrov.

Malteška opozicija je zahtevala ministrov odstop zaradi precej kontrovernih poslovanj s panamskimi podjetij, vendar so ministra v bran vzeli nekateri njegovi vladni kolegi, rekoč, da je šlo za politično naivno dejanje in da Mizzi ni želel kršiti zakonodaje in da je prijavil vse svoje premoženje. Prav tako naj ne bi bili sporni njegovi posli v tujini, saj je poročen s tujo, kitajsko državljanko, in poseduje nepremičnine v drugih državah. V podobne sumljive posle pa naj bi bil vpleten tudi vodja kabineta malteškega premierja Keith Schembri.

Načet ugled države
Dokumente panamske odvetniške družbe Mossack Fonseca je objavilo ameriško Mednarodno združenje raziskovalnih novinarjev (ICIJ) v sodelovanju z nemškim Süddeutsche Zeitungom in več kot 100 drugimi novinarskimi organizacijami, v Sloveniji je bil to časopis Delo. Med več kot 11,5 milijoni dokumentov naj bi bila omenjena imena več kot sto svetovnih politikov, športnikov in zvezdnikov.

Panamski predsednik Varela meni, da so razkriti dokumenti - družba Mossack Fonseka trdi, da so bili dokumenti pridobljeni nezakonito, z vdorom v njihov sistem - škodili ugledu države, katere gospodarstvo v 83-odstotkih temelji na storitveni dejavnosti. Po izbruhu afere panamski dokumenti, ki razkriva nove razsežnosti korupcije globalne elite, so v Evropskem parlamentu v sredo pozvali na zagovor vpleteno odvetniško družbo Mossack Fonseca in tudi panamsko vlado, Evropsko komisijo pa pozivajo k odločnejšemu ukrepanju.

Panama želi načeti ugled popraviti z neodvisno preiskavo
"Panamska vlada bo prek zunanjega ministrstva ustvarila neodvisno komisijo, ki jo bodo sestavljali domači in tuji strokovnjaki, da bo ocenila trenutne prakse poslovanja in predlagala sprejetje ustreznih ukrepov, kar bomo delili z drugimi državami, da bomo s tem okrepili preglednost našega finančnega sistema," je dejal v televizijskem govoru panamski predsednik Juan Carlos Varela.

Za zdaj še ni jasno, kdo bo član te posebne komisije, je pa vladni svetovalec Gian Castillero dejal, da bo prvo poročilo objavljeno v pol leta. Generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Angel Gurria je Panamo označil za zadnjo med velikimi davčnimi oazami.

Afera panamski dokument: na Islandiji predčasne volitve