Na konferenci uglednega
Na konferenci uglednega "think-tanka" v Washingtonu je Panetta odločno povedal, kaj ZDA pričakujejo od Izraela. Foto: EPA
Izrael
Izraelski premier Benjamin Netanjahu in obrambni minister Ehud Barak stavita na vojaško premoč nad arabskimi sosedami in se ne želita pogovarjati o neodvisnosti Palestine. Foto: EPA

Na konferenci na ustanovi Brookings je bil Panetta brez dlake na jeziku. "Pojdite že za to prekleto pogajalsko mizo. Pojdite že za mizo!" je ameriški obrambni minister pozval Izrael, ki mu je namenil tudi ostro kritiko. "Največja težava v tem trenutku je, da jih ne moremo niti posesti za to prekleto mizo. Ko bi se vsaj usedli in se začeli pogovarjati, s čim se ne strinjajo."

Vsa večja izolacija judovske države
"Izrael postaja vse bolj osamljen na Bližnjem vzhodu", je glavna ugotovitev Panette, ki je Izraelce opozoril, da močna vojska brez uporabe diplomacije ne more sama zagotavljati dolgoročne varnosti. "Žal smo bili v zadnjem letu priča, da se je Izrael vedno bolj izoliral od svojih tradicionalnih varnostnih partnerjev v regiji, obeti za vsestranski mir na Bližnjem vzhodu pa so zamrli," je še dejal ameriški obrambni minister.

Penetta je opozoril tudi, da Izrael ni edini krivec za težaven položaj, saj je bil deležen "mednarodne kampanje", katere namen je bila izolacija države. Dejal je tudi, da arabska pomlad Izraelu ponuja priložnost, da postane varnejši kraj na območju. Predvsem Izrael in Turčijo pa je pozval, naj "storita več za obnovo odnosov" med državama.

Ameriška podpora Izraelu ni vprašljiva
Med odkritim pogovorom je obrambni minister ZDA ponovil temeljno ameriško zunanjo politiko: "Izrael bo vedno imel čvrsto podporo Združenih držav." Naslednje leto ameriška in izraelska vojska načrtujeta največjo skupno vojaško vajo v medsebojni zgodovini. Poudarek bo na balistični in raketni obrambni sposobnosti Izraela.

Iran bi lahko prestal bombardiranje
Prekaljeni demokratski politik je spregovoril tudi o Iranu in prvič nakazal možnost, da bi lahko iranski podzemni jedrski objekti prestali morebitni zračni napad. Dodal je, da ni nobenih zagotovil, da bi morebitni ameriški vojaški napad dejansko zadel cilje, ki so povezani s spornim iranskim jedrskih programom, "saj jih je težko doseči".

Pakistan zavrača sodelovanje v preiskavi
Z ameriškega obrambnega ministrstva pa so sporočili, da Pakistan ne želi sodelovati pri preiskavi nedavnega Natovega napada na pakistansko obmejno postojanko, v katerem je umrlo 24 pakistanskih vojakov. "Za zdaj so se odločili, da ne bodo sodelovali," je v petek zvečer dejal predstavnik Pentagona George Little. Dodal je, da bi ZDA pozdravile sodelovanje Pakistana. "Pakistance smo seveda povabili, da sodelujejo pri preiskavi. Njihovo sodelovanje bi bilo pomembno, saj so odnosi s Pakistanom za Washington še vedno pomembni," je še dejal Little.