Gasilci in vojaki postavljajo vreče s peskom. Foto: Katja Novak
Gasilci in vojaki postavljajo vreče s peskom. Foto: Katja Novak
Nemška kanclerka Angela Merkel med obiskom prizadetih območij. Foto: Reuters
Donava že 500 let ni bila tako visoka
Srednja Evropa se bojuje s poplavami

"Nič posebnega ne opazim, razen zaprtega mosta, metroja in nekaj cest, pa vlaki imajo zamudo. Nekateri so se sicer morali izseliti, sicer pa ne čutim nobene panike," pravi Katja in dodaja, da je morala na poti v mesto zaradi vode na tračnicah prestopiti vlak. "Prišla sem pozno v nedeljo ponoči, tako da sem šele včeraj lahko nabrala vtise in izvedela, kaj se sploh dogaja."

Odprtje jezov znova dvignilo gladino Vltave
Gladine rek na Češkem so se sicer čez noč močno zvišale, zato so morale oblasti odpreti več jezov na jugu države. Do zdaj so poplave terjale enajst žrtev, sedem žrtev na Češkem, dve v Avstriji, o eni žrtvi poročajo iz Švice. Pražani so sicer upali, da bo do ponedeljka zvečer najhujše mimo, potem pa je češki premier Petr Necas nepričakovano oznanil, da je sistem devetih jezov na Vltavi nevarno poln, zato so jih morali odpreti, da bi sprostili pritisk nanje. Odprtje nekaj jezov pa je povzročilo vnovično dviganje gladine Vltave v Pragi. Vojaki in gasilci so zato znova začeli nameščati vreče peska in železne ograde, poroča britanski BBC.

Po napovedih vremenoslovcev bodo reke rekordne višine dosegle danes čez dan. Zaradi najhujših poplav v zadnjem desetletju je moralo domove zapustiti več kot 3.000 čeških državljanov. Vltava je v ponedeljek skozi Prago tekla z desetkrat večjim pretokom kot običajno.

Češke oblasti so v ponedeljek iz varnostnih razlogov zaprle več postaj podzemne železnice in izpraznile bolnišnico, zaprt pa je tudi znameniti Karlov most, eden izmed simbolov češke prestolnice. Na varno so odpeljali tudi živali iz tamkajšnjega živalskega vrta.

Se ponavlja katastrofa iz leta 2002?
Severno od Prage se zvišuje tudi vodostaj Labe, ki se že nevarno bliža višini iz leta 2002, ko se je Evropa nazadnje spopadala s podobnimi poplavami. V mestu Usti so na varno odpeljali dodatnih 2.000 prebivalcev. Skupna ocenjena škoda v več evropskih državah je bila leta 2002 ocenjena na 20 milijard evrov, na Češkem pa je umrlo 17 ljudi.

V Avstriji v dveh dneh padlo za dva meseca padavin
Številne ceste v osrednji Evropi so zaprte, prekinjene so železniške povezave, na tisoče domov pa je ostalo brez električne energije. V Avstriji je po oceni vremenoslovcev v zadnjih dveh dneh padlo toliko dežja, kot ga običajno pade v dveh mesecih. Oblasti poročajo o dveh smrtnih žrtvah, na zahodu Avstrije pa pogrešajo tri osebe. Iz Salzburga in sosednje Tirolske so evakuirali več kot 300 prebivalcev.
Donava v Passauu z najvišjo gladino po letu 1501
Z naraslimi vodami se spopadajo tudi v Nemčiji. Oblasti so na ogrožena območja na jugu in vzhodu države poslale več kot 1.700 vojakov, da bi lokalnim oblastem pomagali pri gradnji varnostnih nasipov in polaganju vreč. V Passauu in Rosenheimu na Bavarskem so oblasti razglasile izredne razmere, potem ko so vremenoslovci napovedali nadaljevanje močnih padavin. V Passauu, kjer se v Donavo zlijeta reki Inn in Ilz, so izmerili najvišjo gladino reke po letu 1501, ki pa se utegne še zvišati. Iz območja okoli Eilenburga so na varno odpeljali 7.000 prebivalcev, nemška kanclerka Angela Merkel pa je danes že obiskala najbolj prizadeta območja. Za prizadete na Bavarskem je obljubila 50 milijonov evrov za nujno pomoč, še dodatnih 50 milijonov evrov pa bo prispevala Bavarska.

V Avstriji je zaprta plovba po celotni Donavi, v Nemčiji pa na nekaterih delih Donave in tudi Rena.

Donava že 500 let ni bila tako visoka
Srednja Evropa se bojuje s poplavami