Kardinal Bertone trdi, da ima vso podporo papeža, a viri trdijo drugače. Foto: Reuters
Kardinal Bertone trdi, da ima vso podporo papeža, a viri trdijo drugače. Foto: Reuters
Papež Frančišek se je med eno izmed svojih nedavnih pridig ostro lotil zapravljive duhovščine. Na fotografiji spodaj kardinal Bertone, ki trdi, da napad ni bil uperjen vanj. Foto: Reuters

Kardinala Tarcisia Bertoneja je prejšnji papež Benedikt XVI. leta 2006 imenoval za državnega tajnika, kar je drugi najvišji položaj v vatikanski hierarhiji. Oktobra lani se je moral Bertone po vrsti škandalov posloviti z mesta tajnika, Frančišek pa je na njegov položaj postavil nadškofa Pietra Parolina.

79-letni Bertone je bil sicer v času svojega mandata deležen mnogo kritik in številni menijo, da je bila afera Vatileaks (odmevna afera, povezana z uhajanjem zaupnih informacij), v veliki meri posledica Bertonejevega avtokratskega načina dela. Kljub temu pa je Bertone, ki se je tudi rad vmešaval v italijansko politiko, veljal za enega izmed favoritov za nasleditev papeža Benedikta XVI.

Govorice, da naj bi Bertone načrtoval gradnjo razkošnega domovanja, so se pojavile že aprila, mesec dni pozneje pa so se potrdile, ko je italijanski tabloid Chi objavil fotografijo obnovitvenih del na palači San Carlo. Bertone naj bi živel v strešnem stanovanju z veliko teraso na vrhu štirinadstropne zgradbe, ki po pisanju medijev "spominja na nekaj iz filma Velika lepota", družbo pa naj bi mu delale še tri sestre, ki naj bi skrbele za gospodinjska dela.

Pri prenovi so združili dve stanovanji - prvo, v katerem je predtem živel načelnik vatikanskih žandarjev, je veliko od 300 do 400 kvadratnih metrov, drugo, prostorno približno 200 kvadratnih metrov, pa je pripadalo pokojnemu prelatu, poroča La Repubblica. Bertone bo imel poleg tega v uporabi še 100 kvadratov veliko teraso.

Promotor skromnega življenja
Papež Frančišek si že vse od nastopa svojega položaja prizadeva promovirati skromen življenjski slog, zato denimo tudi sam prebiva v Hiši svete Marte, ki je sicer namenjena za goste, ne pa v papeški palači, ki mu pripada. Po poročanju italijanskih medijev so ga zato Bertonejeva dejanja še toliko bolj razburila. Tik pred veliko nočjo je tako v eni izmed svojih pridig, uperjenih proti "potratni, prevzetni in hlineče prijazni" duhovščini, namignil, kaj si misli o Bertonejevem projektu.

Bertone je na vprašanje italijanskih novinarjev, če je bil papežev napad uperjen vanj, odgovoril, da teh napadov ne razume in da je "v harmoniji s papežem". "Rad me ima," je še dodal. Ob tem je zatrdil, da je njegovo domovanje veliko "samo" 350 kvadratnih metrov in ne 700 in da je "povsem normalno" za vatikanska stanovanja, da so velika, poleg vsega pa, da bo stanovanje po njegovi smrti tako ali tako uporabljal nekdo drug.

"Papež me je poklical, mi izrazil podporo in izrazil svoje razočaranje nad napadi, uperjenimi vame zaradi stanovanja,"
je še zatrdil Bertone, medtem ko je papežev predstavnik za tisk dejal samo, da - nima ničesar za reči.

Mimogrede, papeževo stanovanje z eno spalnico je petkrat manjše od Bertonejevih 350 kvadratov, v isti stavbi v podobno skromnih razmerah pa živi tudi zdajšnji tajnik Parolin.