Kuba je pripravljena na obisk papeža Frančiška, ki je že tretji papež, ki bo obiskal ta socialistični otok. Foto: Reuters
Kuba je pripravljena na obisk papeža Frančiška, ki je že tretji papež, ki bo obiskal ta socialistični otok. Foto: Reuters
Papež Frančišek
Papež Frančišek ob odhodu iz Rima. Foto: Reuters

Tokratna devetdnevna pot na Kubo in v ZDA bo papeževa najdaljša mednarodna pot, odkar je bil pred dvema letoma in pol izvoljen za papeža. Obisk Kube pa bo že tretji obisk poglavarja Katoliške cerkve na tem komunističnem otoku po obiskih Janeza Pavla II. leta 1998 in Benedikta XVI. leta 2012.

Na Kubi je vse pripravljeno za obisk poglavarja Rimskokatoliške cerkve, ljudje se veselijo, na ulicah pa visijo transparenti z napisi "Misijonar usmiljenja, dobrodošel na Kubi". Papeža je na letališču v Havani sprejel predsednik Raul Castro, nato pa za soboto, po skoraj 12-urni poti iz Rima, nima predvidenih nobenih zadolžitev.

Srečanje z enim, morda obema bratoma Castro
Papežev obisk na Kubi se bo tako začel v nedeljo, ko se bo sveti oče najprej sestal s predsednikom Castrom in morda tudi z njegovim bratom in predhodnikom Fidelom Castrom, odvisno od zdravja 89-letnega revolucionarja. Nato bo sledilo srečanje z mladimi in družinami, nato pa bo maševal na Trgu revolucije. V načrtu ima tudi obisk Narodne katedrale v Havani. Poleg Havane bo obiskal še Holguin, kjer bo maševal in blagoslovil mesto, in Santiago de Cuba, ki ga bo prav tako blagoslovil in tam maševal.

Papež se med svojim obiskom ne bo srečal z oporečnicami iz skupine Dame v belem, ki jo sestavljajo žene in sorodnice nekdanjih političnih zapornikov, ki vsako nedeljo tradicionalno pripravljajo protest in se pustijo aretirati. Dame v belem namreč zahtevajo, naj se Katoliška cerkev odločneje postavi za človekove pravice, svobodo in demokracijo na Kubi. V času papeževega obiska bodo verjetno prav tako skušale pripraviti proteste.

Papeževega obiska se najbolj veselijo zaporniki, saj jih je vlada doslej ob prejšnjih dveh obiskih redno množično izpuščala na prostost in tako bo tudi tokrat, saj načrtujejo izpustitev približno 3.500 zapornikov. Med njimi ni političnih zapornikov, ki jih je morala Havana izpustiti kot pogoj za navezavo diplomatskih odnosov z ZDA, pomilostitev pa ne velja za morilce, posiljevalce, tiste, ki spolno zlorabljajo mladoletne, kradejo ali pobijajo živino, trgujejo z mamili, ropajo ali so obsojeni za zločine proti državni varnosti.

Papež bistveno pripomogel k otoplitvi odnosov med Kubo in ZDA
V torek bo 78-letni papež nadaljeval svojo pot v ZDA. Povezava obeh obiskov simbolično potrjuje prizadevanja papeža Frančiška za izboljšanje odnosov med Kubo in ZDA, ki so si na nasprotnih bregovih stale vse od kubanske revolucije leta 1959. S papeževo pomočjo sta državi konec lanskega leta le začeli graditi nove medsebojne odnose, ki so se začeli z izmenjavo zapornikov, letos poleti pa sta državi obnovili diplomatske odnose in odprli diplomatski predstavništvi v obeh državah. Ameriški embargo Kube sicer še vedno velja, odpravi ga lahko le ameriški kongres.

V ZDA se bo papež Frančišek srečal s predsednikom Barackom Obamo, govoril bo v kongresu in v Združenih narodih, opravil bo več maš, vrhunec obiska in glavni razlog za njegovo pot pa bo v soboto, 26. septembra, v Philadelphii, ko bo potekalo svetovno srečanje družin.