Frančišek se v ponedeljek odpravlja na pot v Šrilanko in Filipine. Foto: Reuters
Frančišek se v ponedeljek odpravlja na pot v Šrilanko in Filipine. Foto: Reuters

Zaradi pogostih pridig proti neobrzdanemu kapitalizmu in pohlepu je bil Frančišek od nekaterih desničarskih komentatorjev v ZDA že nekajkrat označen za marksista.

"Če bi ponavljal nekatere dele pridig prvih očetov Cerkve iz drugega in tretjega stoletja o tem, kako je treba ravnati z revnimi, bi me nekdo obtožil, da imam marksistično pridigo," je v pogovoru za italijanski časopis La Stampa dejal Frančišek.

"Kot vidite, je ta skrb za revne v evangeliju, je v tradiciji Cerkve, to ni iznajdba komunizma in ne bi smela biti idealizirana, kot se je to v zgodovini že zgodilo," je prepričan papež, ki je poudaril pomen zagotavljanja pravičnejše porazdelitve gospodarskih virov.

Po njegovih besedah je globalizacija pomagala številnim, da so se izkopali iz revščine, a pri tem druge pahnila v smrt zaradi lakote. Tudi tokrat se ni izognil kritiki svetovnega gospodarskega sistema, ki da temelji na "kulturi zapravljanja" in daje prednost denarju pred ljudmi. Kot je dejal, so otroci, starejši, brezposelni in splavljeni fetusi žrtve te kulture.

"Dojite brez skrbi"
Papežev intervju je izvleček iz prihajajoče papeževe knjige, ki sta jo napisala novinarja La Stampe. Izšel je na dan, ko je papež daroval posebno mašo in krstil 33 otrok - potomcev zaposlenih iz Vatikana.

Pri maši je papež materam dejal, da lahko dojijo svoje otroke, če jočejo ali so lačni. "Ve, matere, dajete svojim otrokom mleko in tudi zdaj, če jočejo, ker so lačni, jih lahko podojite brez skrbi," je papež malce skrenil iz pripravljenega besedila.

V ponedeljek se papež odpravlja na osemdnevno potovanje v Šrilanko in Filipine. Gre za sedmo mednarodno potovanje, odkar je bil marca 2013 izvoljen, in drugo v Azijo.