Mondeno švicarsko zimskošportno središče so preplavili ugledneži - in policisti. Foto: Reuters
Mondeno švicarsko zimskošportno središče so preplavili ugledneži - in policisti. Foto: Reuters

V švicarskem mondenem letovišču se je zbralo okoli 2.500 vodilnih politikov in gospodarstvenikov iz več kot 100 držav, nekaj besed jim je namenil tudi papež Frančišek.

Pogovori o najbolj perečih izjavah
V Davosu je stekel program s številnimi delavnicami, razpravami in nagovori. Udeleženci bodo razpravljali ne le o načinih za dokončen izhod iz krize, ampak tudi o mogočih rešitvah za pereče težave, kot so vse večja globalna neenakost, brezposelnost mladih in starajoča se družba.

Uradno odprtje je potekalo že v torek, ko je ustanovitelj WEF-a Klaus Schwab sodelujoče pozval, naj v središče razprav postavijo človeške vrednote. "Vrednote so pomembne, ker želimo izpolniti zavezo WEF-a k izboljšanju stanja v svetu," je dejal.

Eliti v Davosu je sporočilo poslal papež Frančišek, ki je med drugim pozval, naj svoje sposobnosti uporabijo za služenje tistim, ki še naprej živijo v revščini. Po njegovem prepričanju je "neznosno", da svet še vedno pesti lakota, medtem ko so ponekod zavržene velike količine hrane. "Prosim vas, da zagotovite, da bogastvo služi človeštvu, ne pa da mu vlada," je dejal Frančišek.

Ugledni gostje
Že v torek je WEF podelil nagrade Crystal Awards, ki so jih letos prejeli "trije izredni voditelji iz sveta kulture" - igralec Matt Damon, operni pevec Juan Diego Florez in filmska ustvarjalka Shirin Neshat.

Med vrhunci današnjega dneva bo razprava o globalni finančni krizi, prihodnosti Kitajske ter različnih scenarijih za Rusijo. Udeležence bosta med drugim nagovorila ruski premier Dmitrij Medvedjev in japonski premier Šinzo Abe.