Papež Frančišek rad poudarja, da si želi biti bližje ljudem. Foto: EPA
Papež Frančišek rad poudarja, da si želi biti bližje ljudem. Foto: EPA
Papež Janez Pavel II. v papamobilu med svojim obiskom Slovenije leta 1999. Foto: EPA

77-letni sveti oče pravi, da iz po meri grajene "konzerve za sardine" pač ne more dostojno pozdravljati ljudi. "Pri svojih letih tako ali tako nimam več veliko za izgubiti," je še pripomnil v intervjuju za barcelonski časnik La Vanguardia.

"Vem, kaj se lahko zgodi, ampak vse je v božjih rokah. Spominjam se, da so mi v Braziliji priskrbeli zaprt papamobil, ampak jaz ne morem pozdravljati ljudi in jim govoriti, da jih imam rad, znotraj ribje konzerve, pa čeprav je narejena iz stekla. Zame je to zid," je povedal.

Iz Vatikana so sporočili, da bo papež Frančišek 13. septembra prišel na Goriško. Ob stoletnici začetka prve svetovne vojne bo pri vojaški kostnici v Sredipolju (Redipuglia), nedaleč od Slovenije, molil za vse žrtve vojne.

V Argentini rojeni papež je neprebojni papamobil zamenjal za različico z odprto streho, kar je povsem drugače od njegovega predhodnika Benedikta XVI., ki se je vedno vozil v zaprtem vozilu. Tak papamobil, kot so ga ljubkovalno poimenovali, so uvedli po atentatu na papeža Janeza Pavla II. na Trgu svetega Petra leta 1981.

Bližje vernikom
Vatikanske oblasti naj bi svoje pomisleke izrekle med papeževim nedavnim obiskom svete dežele, med katerim je papež v živo pozdravljal večtisočglave množice v Jordaniji, Betlehemu in Jeruzalemu.

Za papeževo varnost so bili zelo zaskrbljeni tudi med lanskim obiskom Ria de Janeira, ko se je Frančišek odpravil na ogled favele in se v odprtem belem terenskem vozilu popeljal med množico na plaži Copacabana.
A Frančišek vztraja, da je tak pristop potreben, da ohranja pristen stik z verniki.