Papež je izrazil upanje, da se bo v letu usmiljenja
Papež je izrazil upanje, da se bo v letu usmiljenja "pokazal obraz Cerkve". Foto: Reuters

S papežem se je v knjigi pogovarjal vatikanski poročevalec Andrea Tornielli. O odpuščanju Frančišek spregovori ob opisovanju svojih izkušenj ob obiskovanju zaporov in odnosu z obsojenimi. "Vedno sem bil zelo povezan z njimi, še posebej zaradi zavedanja, da sem tudi sam grešnik," je dejal Frančišek.

"Vsakič, ko prestopim vrata zapora, se vprašam - zakaj so tukaj oni in ne jaz. Jaz bi moral biti tukaj, zaslužil bi si biti tukaj. Njihov padec bi lahko bil moj. Ne čutim se superiornega pred tistim, ki je pred menoj," je povedal.

Decembra lani je Frančišek začel sveto leto usmiljenja. "Cerkev obsoja greh, saj mora povedati resnico: to je greh. A hkrati sprejema grešnika, ki priznava, kaj je," je dejal in izrazil upanje, "da bo ta jubilej pokazal obraz Cerkve, ki znova odkriva sredico usmiljenja".

Vodja Rimskokatoliške cerkve je spregovoril tudi o sramu, ki je božje vodilo po pravi poti. "Sram je dar: ko čutimo božje usmiljenje, nas je resnično sram nas samih. Kljub naši bedi in grehu nam Bog ostaja zvest in nas dviga."