Papež je odprt za predloge glede sprememb o vlogi papeža. Foto: EPA
Papež je odprt za predloge glede sprememb o vlogi papeža. Foto: EPA
Vatikan
Papež se je zavzel za zmanjšanje moči Vatikana. Foto: Reuters

Vatikan je objavil apostolsko spodbudo Evangeljsko veselje, v katerem je papež razkril svoje poglede na prihodnost Cerkve.

V 160 strani dolgem dokumentu v obliki pisma je papež izpostavil, da je čas za preoblikovanje papeštva. Čezmerna centralizacija po njegovem mnenju ne koristi, ampak prej zapleta življenje Cerkve.

Dokument Evangeljsko veselje je v angleškem jeziku dostopen na spletni strani Vatikana.

Frančišek je zapisal, da je "odprt za predloge, usmerjene v izvajanje njegove službe na način, da bi bila zvestejša pomenu, ki ji ga je namenil Jezus Kristus, in aktualnim nujam evangelizacije".

Prepričan je tudi, da od papeške avtoritete ne bi smeli pričakovati zadnje besede o vseh vprašanjih, ki zadevajo Cerkev in svet. Zavzel se je za kolegialnost in decentralizacijo, škofi pa bi morali imeti več avtoritete, tudi doktrinarne.

V dokumentu je papež izpostavil pomen socialnega sporočila Cerkve, saj je to zanjo prednostna naloga in po njegovem mnenju bi morali biti katoličani bolj vpeti v pomoč tistim, ki jo potrebujejo.

Enake možnosti za vse
Papež se ni izognil kritiki svetovnega ekonomskega sistema. "Dokler socialna izključenost in socialna razhajanja - tako v eni družbi kot med različnimi narodi - ne bodo izničena, nasilja ne bo mogoče izkoreniniti," je med drugim zapisal in dodal, da se "revne in revnejše obtožuje nasilja, a različne oblike agresije in konflikta bodo našle plodna tla za rast in posledično eksplozijo, če ne bo enakih možnosti".

Obrnil se je tudi k drugim veram in poudaril, da so vezi z islamom velikega pomena za Katoliško cerkev, saj v številnih tradicionalno krščanskih državah narašča število muslimanskih priseljencev.

"Mi kristjani bi morali v naših državah s spoštovanjem in naklonjenostjo sprejeti muslimanske priseljence, na enak način kot upamo in prosimo, da se nas sprejme in spoštuje v državah islamske tradicije," je zapisal.

Muslimanske države ob tem "ponižno prosi", naj kristjanom omogočijo svobodo verovanja in prakticiranje vere "ob svobodi, ki jo častilci islama uživajo v zahodnih državah".

Frančišek izraža zaskrbljenost nad "nasilnimi fundamentalističnimi epizodami", pri čemer poudarja, da se je treba izogibati "odvratnim posploševanjem", saj "resnični islam (...) nasprotuje vsakršnemu nasilju".

V apostolski spodbudi omenja tudi ženske, pri čemer poziva k temu, da se jim zaupa več odgovornosti. A hkrati izpostavlja, da je "duhovništvo, ki je rezervirano za moške, vprašanje, o katerem se ne razpravlja".

Prav tako po njegovih besedah ne gre pričakovati, da bo Cerkev spremenila stališče, ko gre za pravico otrok do rojstva.

Sicer pa je velik del dokumenta posvečen duhovnim vprašanjem, predvsem potrebi po bolj veselem pristopu do vere. "So kristjani, katerih življenje se zdi kot postni čas brez velike noči," je zapisal papež in dodal, da pri krščanskem sporočilu "ne bi smelo iti za katalog grehov in napak", temveč za prizadevanje za "dobro drugih".

Papež za prenovo Cerkve
Papež za prenovo Cerkve