Cipras je na čelu levičarske grške koalicije Siriza. Foto: EPA
Cipras je na čelu levičarske grške koalicije Siriza. Foto: EPA

"Čeprav izhajava iz različnih ideoloških izhodišč, verjamem, da imava skupna stališča v načelih solidarnosti, pravičnosti, miru in povezanosti," je dejal Cipras po polurnem srečanju s papežem.

Za številne je nenavadno, da je papež sprejel samooklicanega marksista, a Frančišek je že večkrat obsodil pohlep kapitalistov in brezposelnost med mladimi označil za grozodejstvo.

Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi je hitel s pojasnjevanjem, da je šlo za "zasebno srečanje", ki se je osredotočilo na "človekoljubna in socialna vprašanja" in ni imelo "političnega pomena".

Po besedah Ciprasa sta se s poglavarjem Rimskokatoliške cerkve dotaknila humanitarne krize v Evropi, ki je posledica "recesijske politike varčevalnih ukrepov", groženj svetovnemu miru in potrebe po zaščiti ljudi pred ekscesnimi tržnimi špekulacijami.

Škandalozno reševanje bank pred ljudmi
Grškega politika je na avdienci pri papežu spremljal nekdanji vodja avstrijske komunistične partije Walter Baier. "Papež je dejal, da je škandalozno, da je reševanje bank pomembnejše od reševanja ljudi," je povedal Baier.

"Za nas je bilo zelo prijetno presenečenje, da smo zelo blizu stališču Katoliške cerkve pri teh vprašanjih," je dodal Cipras.

Papež je lani v pogovoru za italijanski časnik La Stampa dejal, da je marksistična ideologija po njegovem mnenju zmotna, da pa je spoznal veliko njenih sledilcev, ki so dobri ljudje.