Papež Frančišek, mehiški predsednik Enrique Pena Nieto in prva dama Angelica Rivera na slovesnosti v nacionalni palači, kjer je papež nagovoril mehiške voditelje. Foto: Reuters
Papež Frančišek, mehiški predsednik Enrique Pena Nieto in prva dama Angelica Rivera na slovesnosti v nacionalni palači, kjer je papež nagovoril mehiške voditelje. Foto: Reuters
Pred mehiško nacionalno palačo se je ob papeževem obisku zbralo na tisoče vernikov in ob njegovih besedah so zgodovinski trg Zocalo preplavili glasno ploskanje in navdušeni vzkliki. Foto: Reuters
false
Voditelja obeh cerkva sta pozvala h koncu nasilja v Siriji in Iraku, opozorila na pregon kristjanov na Bližnjem vzhodu in ponovila nasprotovanje istospolnim porokam in splavu. Foto: Reuters
false
Frančišek in Kiril sta v skupni izjavi ponovila nasprotovanje istospolnim porokam. Zveze med osebama istega spola sta v primerjavi z zvezo med moškim in žensko označila za "drugo obliko sobivanja". Izrazila sta tudi nasprotovanje splavu. Foto: EPA
false
Frančišek je obiskal Mehiko, ki je po Braziliji druga država na svetu po številu katoličanov. Foto: Reuters
Papeža v Mehiki pričakala množica ljudi

je voditelje opozoril, da je njihova dolžnost pomagati ljudem in da osebno okoriščanje pripelje do korupcije.

Frančišek je prvi papež, ki je obiskal nacionalno palačo v Ciudadu de Mexico. Z mehiškim predsednikom Enriquejem Peno Nieto ob rami je zbranim poslancem in predstavnikom vlade dal jasno vedeti, da imajo družbeni, kulturni in politični voditelji dolžnost pomagati ljudem in jim zagotoviti "resničen dostop do materialnih in duhovnih dobrin, ki so nujno potrebne: ustrezno stanovanje, dostojno zaposlitev, hrano, resnično pravičnost, učinkovito varnost, zdravo in mirno okolje".

Kot je nadaljeval, "nas izkušnja uči, da vsakič, ko iščemo pot privilegijev ali koristi za manjšino v škodo blaginje za vse ... postane družba gojišče za korupcijo, trgovino z mamili, izključevanje drugačnih kultur, nasilje in tudi trgovino z ljudmi, ugrabitve in smrt, prinaša trpljenje in upočasnjuje razvoj".

Papežev govor spremljalo na tisoče vernikov
Pred mehiško nacionalno palačo se je ob papeževem obisku zbralo na tisoče vernikov, ob njegovih besedah pa so zgodovinski trg Zocalo preplavili glasno ploskanje in navdušeni vzkliki. "Bravo! Kako dobro, da pove vladi resnico," je vzklikala ena izmed žensk, medtem ko je druga pripomnila, da je Frančišek s svojimi besedami "osramotil prisotne politike".
Papeževe besede so sporočilo, ki so ga želeli slišati številni navadni Mehičani, siti mamilarskega nasilja, v katerem je umrlo ali izginilo neznano kam več kot 100.000 ljudi. Še na predvečer papeževega prihoda je Mehiko na te tegobe spomnil krvav spopad rivalskih tolp v enem izmed tamkajšnjih zaporov, v katerem je bilo ubitih 49 zapornikov.

Mehika odnose z Vatikanom obnovila leta 1992
Frančiška so sicer danes pred bogato okrašeno nacionalno palačo, kjer je sedež vlade, pričakali rdeča preproga in najvišje časti, medtem ko njegova predhodnika Janez Pavel II. in Benedikt XVI. ob svojih obiskih Mehike vanjo nista bila povabljena, piše AFP. Mehiške vlade so bile skozi celotno 20. stoletje izrazito sekularne in čeprav gre za drugo najštevilčnejšo katoliško državo na svetu, je Mehika diplomatske odnose z Vatikanom obnovila šele leta 1992, piše AFP in dodaja, da nacionalno palačo med drugim krasi velika freska znanega komunističnega umetnika Diega Rivere.

Iz slovite palače je Frančišek odšel v bližnjo katedralo v mehiški prestolnici, kjer je zbrane škofe pozval, naj se s "preroškim pogumom" lotijo trgovine z drogami, saj ta predstavlja velik moralen izziv družbi in Cerkvi. Kot jih je opozoril, "magnituda tega fenomena, kompleksnost njegovih vzrokov, njegova brezmejnost in obseg, ki uničuje vse kot metastaza, ter teža nasilja, ki s svojimi izkrivljenimi izrazi razdvaja", pastirjem Cerkve preprosto ne dovoljujejo, da se skrivajo le za besedami, ampak terjajo "preroški pogum".

Frančišek bo zvečer po lokalnem času v znanem romarskem središču Guadalupe daroval mašo v tamkajšnji baziliki, na kateri pričakujejo na desettisoče ljudi.

Papež in ruski patriarh z izjavo v zaščito kristjanov in proti istospolnim porokam
Sicer pa po svetu odmeva srečanje med papežem Frančiškom in patriarhom Ruske pravoslavne cerkve Kirilom, ki je postreglo s skupno izjavo, namenjeno zaščiti bližnjevzhodnih kristjanov in svojih različic veroizpovedi.

Voditelja Katoliške in Ruske pravoslavne cerkve sta v izjavi pozvala k obnovi enotnosti krščanskega sveta in zaščiti ogroženih kristjanov na Bližnjem vzhodu. "Ob zavedanju, da je treba preseči še številne ovire, upava, da bo najino srečanje prispevalo k obnovi enotnosti, ki si jo želi Bog," med drugim pravi izjava.

Šlo je za prvo srečanje poglavarjev obeh cerkva v skoraj 1.000 letih, voditelja pa sta se srečala na letališču v Havani. Kiril je bil na obisku na Kubi, obiskal pa bo še Brazilijo in Paragvaj, Frančišek pa se je na karibskem otoku ustavil na načrtovani poti v Mehiko.

Kot je dejal Kiril, lahko skupaj s papežem delujeta za zaščito kristjanov po vsem svetu. Še posebej so zaščite potrebni kristjani na Bližnjem vzhodu, kjer jih preganjajo pripadniki t. i. Islamske države. Frančišek in Kiril sta v izjavi pozvala mednarodno skupnost, naj nujno ukrepa proti preganjanju kristjanov na Bližnjem vzhodu.

"Naš pogled mora biti usmerjen najprej v tiste regije sveta, kjer so kristjani žrtve preganjanja. V številnih državah na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki se popolnoma iztrebljajo celotne družine, vasi in mesta naših bratov in sestra v Kristusu," po poročanju portala rt.com piše v izjavi.

Poziv k pomoči beguncem
Nasilje v Iraku in Siriji je zahtevalo več tisoč življenj, milijoni pa so brez domov in virov, sta spomnila. Pozvala sta še k zagotavljanju humanitarne pomoči prizadetemu prebivalstvu in beguncem, ki so se zatekli v sosednje dežele.

Tudi Ukrajina je omenjena. Frančišek in Kiril sta obsodila nasilje v državi in vse strani pozvala k mirni rešitvi konflikta.

Nasilje pa ni edina tema, ki se ji izjava posveča. Za obe cerkvi je pomembna tudi zato, ker sta se voditelja zavezala proti prozelitizmu oziroma širjenju svoje različice veroizpovedi na račun druge. Katoličani tako ne bodo skušali spreobrniti pravoslavnih oziroma obratno.

Skupni udarec istospolnim porokam
Voditelja cerkva sta razpravljala tudi o njunih skrbeh glede "krize družine v številnih državah", kot piše v izjavi. Tako sta izrazila "obžalovanje", ker so "druge oblike sobivanja" postavljene na enako mesto kot zveza med moškim in žensko.

Zaskrbljena sta tudi, ker se "v biblijski tradiciji posvečen koncept očetovstva in materinstva kot različna poziva za moškega in žensko v zakonu izganja iz javne zavesti". "Pravoslavni kristjani in katoličani delimo zasnovo družine. Družina temelji na poroki, dejanju svobodno dane in zveste ljubezni med moškim in žensko," piše v skupni izjavi. Kot poroča Reuters, sta voditelja v izjavi poudarila tudi nasprotovanje obeh cerkva splavu.

Frančišek po Kubi v Mehiko
Medtem je papež Frančišek prispel na svoj prvi obisk Mehike. Z letališča, kjer so ga pričakali predsednik Enrique Peña Nieto in mariachi, se je do nunciature, kjer je prenočil, odpeljal s papamobilom, pri tem pa mahal navdušenim vernikom. Njegovo vožnjo po ulicah Ciudada de Mexica je pospremilo na stotisoče ljudi, ki so mu po poročanju francoske tiskovne agencije AFP vzklikali "Frančišek, brat mehiškega naroda!".

Papeža v Mehiki pričakala množica ljudi