Papež vztraja pri svojem stališču do istospolnih porok. Foto: Reuters
Papež vztraja pri svojem stališču do istospolnih porok. Foto: Reuters

Nagovor kuriji je sicer eden papeževih najpomembnejših letnih govorov. V njem se je med drugim skliceval na ugotovitve francoskega velikega rabina Gillesa Bernheima. Ta je oktobra kritiziral načrt socialistične vlade v Franciji, da uzakoni istospolne poroke, vključno z možnostjo posvojitev.
"Bernheim je v zelo podrobni in ganljivi študiji pokazal, da seže napad na pravo strukturo družine, ki jo sestavljajo oče, mati in otrok, veliko globlje," je dejal papež.
Nova filozofija seksualnosti, ki po njegovih besedah temelji na ugotovitvi francoske pisateljice in filozofinje Simone De Beauvoir, da se ne rodiš kot ženska, ampak to postaneš, po mnenju papeža namreč napačno da misliti, da je spol osebna izbira, in ne od boga dano darilo. V skladu s tem mišljenjem so po mnenju papeža otroci postali "objekti, do katerih imajo ljudje pravico in ki jih imajo pravico pridobiti".
"Cerkev mora spodbuditi politično akcijo"
"Pri obrambi družine gre za samega človeka. In postane jasno, ko je zanikan Bog, izgine tudi človeško dostojanstvo. Kdor koli brani Boga, brani tudi človeka," je dejal. Katoliška cerkev se mora postaviti za vrednote, ki jih priznava kot temeljne in kot nesporne za človeka, je še poudaril papež ter dodal, da mora Cerkev storiti vse, da prepriča in spodbuja politično akcijo.