Abas in papež sta se na zasebnem pogovoru zadržala 25 minut. Foto: EPA
Abas in papež sta se na zasebnem pogovoru zadržala 25 minut. Foto: EPA
Jeruzalem
Vatikan si želi poseben status za Jeruzalem. Foto: EPA

Palestinski predsednik je bil na obisku pri Benediktu XVI., ki je izrazil upanje, da bo nedavno priznanje palestinske državnosti v Združenih narodih spodbudilo mednarodno skupnost v iskanju rešitve za dolgoletni izraelsko-palestinski spor.

Abas je na turneji po evropskih državah, ki so 29. novembra podprle resolucijo, s katero je Generalna skupščina ZN-a dvignila status Palestine v državo opazovalko nečlanico, kar jim je dejansko prineslo priznanje palestinske državnosti.

V Vatikanu upajo, da bo ta pobuda spodbudila mednarodno skupnost k prizadevanjem za pravično in dolgoročno rešitev, vendar pa bo to po njihovem mnenju mogoče doseči le z obnovitvijo pogajanj med sprtima stranema "v dobri veri in ob spoštovanju pravic vseh".

Vatikan je po glasovanju pozdravil resolucijo, a hkrati ponovil svoj poziv k mednarodno priznanem posebnem statusu za Jeruzalem, kar pa Izrael odločno zavrača in zatrjuje, da sveto mesto že uživa poseben status.

Izrael je Vzhodni Jeruzalem, ki ga Palestinci želijo za prestolnico svoje neodvisne države, zavzel skupaj z Zahodnim bregom in Gazo v šestdnevni vojni leta 1967, vendar zasedba mednarodno ni priznana.

Palestinci in Vatikan se strinjajo o potrebi po posebnem statusu za Jeruzalem, svetem mestu za tri glavna monoteistična verstva - kristjane, muslimane in jude.

Nov odgovor Izraela
Izrael je medtem odobril novo sporno gradnjo 1.500 domov za judovske naseljence v naselbini Ramat Šlomo v anektiranem Vzhodnem Jeruzalemu.

Dan po glasovanju v GS-ju ZN-a se je Izrael takoj odzval z napovedjo gradnje 3.000 novih domov za judovske naseljence na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu.

Del te gradnje bo predvidoma potekal tudi v spornem koridorju E1 vzhodno od Jeruzalema, kar bo Zahodni breg presekalo na dvoje in tako onemogočilo oblikovanje sklenjene palestinske države.