Merklova pravi, da
Merklova pravi, da "vsako srečanje s Frančiškom izredno ceni". Foto: Reuters

V pogovoru je papež povedal, da mu je kanclerka telefonirala po njegovem nastopu v Evropskem parlamentu novembra 2014. Takrat je govoril o izžeti Evropi, ki da je zdaj "stara mati", ki ni "nič več plodna in živahna".

"Bila je malce jezna, ker sem Evropo primerjal z jalovo žensko, nesposobno rojevanja otrok," je povedal Frančišek. "Vprašala me je, ali res mislim, da Evropa ne more več roditi otrok."

Takrat ji je odgovoril, da Evropa seveda še lahko ima otroke. "In to številne, saj ima močne in globoke korenine," je dodal. Pri tem je tudi spomnil, da je "Evropa v najtemačnejših trenutkih vedno pokazala, da skriva neverjetna bogastva".

V uradu kanclerke so zatrdili, da se Merklova telefonskega klica, o katerem govori papež, ne spomni, ter dodali še, da kanclerka sicer "vsako srečanje z njim izredno ceni".

Za grajenje mostov z Rusijo
V obširnem pogovoru je papež tudi izrazil prepričanje, da lahko Rusija pomembno prispeva k svetovnemu miru. Pri tem je ob za petek napovedanem zgodovinskem srečanju s patriarhom Ruske pravoslavne cerkve Kirilom spregovoril tudi o tem, zakaj mu je toliko do gradnje mostov med verami.

"Treba je graditi mostove, korak za korakom. Do točke, ko lahko sežeš v roke človeku na drugi strani." Tako kot Kitajska ima tudi Rusija veliko dati, je še dejal in poudaril, da so se zaradi krize na Bližnjem vzhodu zbližala celo stališča Vatikana in Moskve.