Na Copacabani so v papeževo čast izdelali tudi peščeni kip, ob katerem se zadnje dni množično fotografirajo turisti. Foto: Reuters
Na Copacabani so v papeževo čast izdelali tudi peščeni kip, ob katerem se zadnje dni množično fotografirajo turisti. Foto: Reuters
Brazilija
Ogromen plakat s papeževo podobo so izobesili tudi na stadionu Maracana v Riu de Janeiru. Foto: Reuters
Papež na prvo pot v tujino

Na letališču ga je pričakala predsednica Brazilije Dilma Rousseff skupaj s tisoči navdušenih Brazilcev.
To je Frančiškova prva pot v tujino, odkar je nastopil svoj pontifikat. V Riu ga bo na 28. Svetovnem dnevu mladih pričakalo dva milijona ljudi. Festival bo potekal na temo Pojdite in naredite vse narode za moje učence.
Brazilijo je za kraj tokratnega mednarodnega srečanja katoliške mladine sicer izbral že Frančiškov predhodnik Benedikt XVI., ki je konec februarja presenetil z novico, da odstopa s položaja.

Kot poroča Mojca Širok, dopisnica RTV Slovenija iz Rima, je tudi program enotedenskega potovanja odobril že Benedikt, na Frančiškovo željo pa so v Vatikanu dodali še nekaj dogodkov - romanje v svetišče Naše Gospe v kraju Aparecida severno od Sao Paola, obisk favele Varginha, ene izmed revnih četrti na obrobju Ria, ki velja za varno, saj so iz nje odstranili droge in orožje, ter srečanje z mladimi, ki se zdravijo odvisnosti od mamil.

Ne bo uporabljal "papamobila"
Z udeleženci katoliškega svetovnega dneva mladih se bo Jorge Maria Bergoglio, kot je rojstno ime v Argentini rojenega papeža, prvič srečal v četrtek na obali znamenite plaže Copacabana, ko bo v odprtem vozilu, in ne v "papamobilu", prevozil štiri kilometre dolgo pot, v nedeljo pa bo v Guaratibi vodil slovesno mašo.

Novost na papeških potovanjih bodo lahko izkusili tudi novinarji, ki bodo papeža spremljali na letalu. Frančišek je namreč po besedah vatikanskega tiskovnega predstavnika Federica Lombardija dejal, da bi rad vsakega osebno spoznal. Med potovanji Benedikta XVI. so novinarji, ki so ga spremljali, vprašanja zanj oddali pred odhodom, papež pa si je nato odgovore vnaprej pisno pripravil, dodaja Širokova.

Sprejela ga je predsednica
Letalo je na letališču v Riu de Janeiru pristalo ob 16. uri po tamkajšnjem času, papeža pa je ob prihodu pričakal tako brazilski cerkveni kot politični vrh s predsednico države Dilmo Rousseff na čelu. Papež bo v Braziliji, najbolj množični katoliški državi na svetu, prebival v rezidenci nadškofije Rio de Janeiro, ki je dvakrat gostila tudi že Janeza Pavla II.

Med obiskom bodo veljali izredno strogi varnostni ukrepi, saj bo za javni red in mir skrbelo 22.000 policistov, oblasti pa nekoliko skrbi nepredvidljivost in zavračanje protokola prvega latinskoameriškega papeža, ki bi jim lahko povzročila kar nekaj sivih las.

76-letni papež je vernike pred potovanjem pozval, naj se mu pridružijo na poti duhovno, z molitvijo.

Papež na prvo pot v tujino