Papežu Frančišku so verniki v Torinu izrekli toplo dobrodošlico. Foto: EPA
Papežu Frančišku so verniki v Torinu izrekli toplo dobrodošlico. Foto: EPA

Cerkev je namreč valdežane pred osmimi stoletji obtožila herezije in jih izobčila. "V imenu Katoliške cerkve vas prosim odpuščanja. Prosim vas za odpuščanje zaradi nekrščanskega, celo nečloveškega ravnanja z vami. V imenu gospoda Jezusa Kristusa, odpustite nam," je dejal papež, ki je kot prvi poglavar Rimskokatoliške cerkve obiskal valdežansko cerkev v Torinu.

"Glede na zgodovino naših odnosov smo lahko žalostni zaradi sporov in nasilja, izvršenega v imenu vere," je dejal Frančišek. Valdežanska cerkev ima približno 45.000 članov.

Frančišek je cerkev v Torinu obiskal v okviru svojega dvodnevnega obiska. V nedeljo je molil pred znamenitim torinskim oz. svetim prtom, v katerega naj bi po prepričanju kristjanov po smrti zavili truplo Jezusa Kristusa. Prav tako je obedoval z zaporniki in obiskal bolnišnico.

Ponedeljek je izkoristil za obed s 30 svojimi sorodniki, ki živijo na severu Italije. Frančišek se je srečal s svojimi šestimi bratranci in sestričnami ter njihovimi družinami. "Obisk papeža v Torinu je bila zanj tudi nekakšna vrnitev domov, saj je ob potovanjih iz Buenos Airesa v Italijo vedno obiskal tudi Torino," so sporočili iz Vatikana. Papeževa babica in dedek Rosa Margherita Vasallo in Giovanni Bergoglio sta živela v Torinu, preden sta se leta 1929 odselila v argentinski Buenos Aires skupaj s sinom, Frančiškovim očetom Mariom, ki je bil takrat star 20 let.