Papež Frančišek se je pred dvema dnema sestal tudi s predstavniki verskih skupnosti. Foto: EPA
Papež Frančišek se je pred dvema dnema sestal tudi s predstavniki verskih skupnosti. Foto: EPA

"Pomembno je okrepiti dialog med različnimi religijami in v mislih imam predvsem dialog z islamom," je v nagovoru dejal novi papež. Dodal je, da je "močno cenil" prisotnost številnih civilnih in verskih voditeljev iz islamskega sveta na njegovi umestitveni maši, ki je potekala v torek. Ob tem je izrazil tudi prepričanje, da je treba več pozornosti nameniti tudi nevernikom, tako da "ne bi nikoli prevladale razlike, ki nas delijo, temveč želja za izgradnjo pravih vezi prijateljstva".

Argentinski papež je dejal, da želi "graditi mostove, ki povezujejo vse ljudi", to pa je še posebej pomembno zanj osebno zaradi njegovih korenin italijanskega priseljenca. "Ta dialog med oddaljenimi kraji in kulturami je zame zelo pomemben," je povedal.

Ponovil zavezo za boj proti revščini
Kot prioriteto svojega pontifikata je tudi pred veleposlaniki izpostavil boj proti revščini, "tako materialni kot duhovni". "Še vedno je toliko revnih na svetu in ti ljudje se srečujejo s toliko trpljenja," je dejal in pozval države, naj priznajo "plemenito delo kristjanov", ki si v svetu prizadevajo za ublažitev tega trpljenja. Obstaja tudi duhovna revščina, je opozoril, in dodal, da ta posebej resno zadeva t. i. bogate države.

Frančišek je s tem oživil priljubljeno temo svojega predhodnika Benedikta XVI., ki se je v svojem pontifikatu boril proti naraščajočemu sekularizmu v Evropi. "Moj predhodnik je to imenoval diktatura relativizma, ki vsakogar pusti, da je mera samemu sebi in ogroža sobivanje ljudi," je dejal.