Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 15 glasov Ocenite to novico!
Papež
Srečanje z brezdomci predstavlja enega izmed vrhuncev jubilejnega leta usmiljenja, ki se bo sklenilo 20. novembra. Foto: EPA
Papež
Do nedelje se bo v Vatikanu zvrstil niz različnih dogodkov za brezdomce. Foto: EPA

Dodaj v

Papež sprejel več tisoč brezdomcev, med njimi šesterico iz Slovenije

V svojih govorih vedno poudarja usodo revnih
11. november 2016 ob 16:12
Vatikan - MMC RTV SLO, STA

Ob koncu svetega leta usmiljenja je papež Frančišek sprejel okoli 6.000 brezdomcev, med njimi jih je bilo tudi šest iz Slovenije. Pred zbranimi je dejal, da so revni tisti, ki so ustvarili mir - zato so svet, Cerkev in druge religije odvisne od njih.

Papež je med drugim zbrane iz več kot 20 držav prosil tudi za odpuščanje za trenutke, v katerih so se kristjani odvrnili od revnih. "Papež je tako dober, kot je videti. Obkrožen z brezdomci je bil povsem kot eden izmed njih in mislim, da so to vsi čutili," je srečanje komentirala Rita Bernzen iz hamburške dobrodelne organizacije Haus Betlehem, ki je spremljala skupino romarjev.

Ob pomoči Slovenske karitas so šesterico brezdomcev iz Slovenije spremljali člani društva prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote.

Do nedelje se bodo v Vatikanu zvrstili številni dogodki za brezdomce, tudi posebno katehetsko srečanje, vrhunec dogajanja pa bo posebna nedeljska maša za brezdomce na Trgu svetega Petra. To naj bi predstavljalo idealen zaključek svetega leta usmiljenja za papeža, ki ima, kot je večkrat dejal, za tiste, ki so v življenju odrinjeni, poseben kotiček v srcu. Leto usmiljenja je papež razglasil decembra lani, sklenilo pa se bo v nedeljo, 20. novembra.

Prazni samostani niso za to, da bi jih Cerkev spremenila v hotele
Papež je o usodi revnih spregovoril tudi v pogovoru za današnjo izdajo La Repubblice. Po njegovih besedah bi morali imeti revni več besede v politiki. "Kristus je govoril o družbi, v kateri so revni, šibki, izključeni tisti, ki odločajo. Ne demagogi in ne lopovi, temveč ljudstvo," je dejal. Zavzel se je tudi za pomoč beguncem in k temu pozval tudi župnije in samostane. "Prazni samostani niso za to, da bi jih Cerkev spremenila v hotele in z njimi služila," je dejal papež. "Prazni samostani niso naši. So za meso Kristusa - begunce," je še dodal.

K. T.
false
false
Prijavi napako
Komentarji
vinkljkugla
# 11.11.2016 ob 17:30
me zanima kdo naseda tej propagandi
reorah
# 11.11.2016 ob 16:34
Ja, v Sloveniji ostanejo brez doma tisti, ki so jih deložirali, ker niso mogli plačati položnice za komunalo, medtem ko imamo v Sloveniji tudi več-domne osebke, z debelimi denarnicami nakradenega denarja, ki se jim zaradi kraj ne bo niti las izkrivil na glavi. Bo tudi njih sprejel papež?
gesan
# 11.11.2016 ob 18:22
Ste lastniki pitaj boga kolko milijad.
Dajte jim zatočišče in hrano.
Kdo jim lahko da prej kot vi?

Mislim to tako, za stalno...
:)
luckyss
# 11.11.2016 ob 17:11
Papež sprejel več tisoč brezdomcev, med njimi šesterico iz Slovenije

No, končno konkreten korak "najbolj humane države na svetu", saj imajo denarja dovolj.. Nekaj jih v svoje sobane in "vikende" lahko sprejme kar papež osebno...
Morda pa sem novico narobe razumel ?!
SEL
# 11.11.2016 ob 19:47
Ok, sprejeli so jih in kaj sedaj....meni se zdi po članku takole; prišli , videli in šli nazaj na ulice kot brezdomci.
Ali bodo tile vsaj osnovno preskrbljeni, hrana, topla oblačila in streha nad glavo...?
furs
# 11.11.2016 ob 19:55
In zdaj, ko jih je sprejel? Še vedno so brezdomci.
veleum77
# 11.11.2016 ob 17:43
@pizzamargerita

prav imaš
še več. tale kaos s prebežniki je bil planiran že kar nekaj časa nazaj. že takrat , ko je bil papež Nemec Ratzinger. nemcu so dali vedeti kaj bo moral delat in tega ni hotel in je raje odšel ali bi ga pa poslali v večna lovišča........ tako so predali to delo južnoameriškemu juzuitu.
aja, kar Vatikanu naj ostanejo......
Fredix
# 12.11.2016 ob 08:26
Kdor zaničuje svojega bližnjega, propada, kdor je usmiljen z reveži, je srečen.

Papež je srečen.
@ramus, ki zaničuje Frančiška pa propada...
Milenium
# 11.11.2016 ob 20:30
"Prazni samostani niso naši. So za meso Kristusa - begunce," j

Kaj naredi arabski denar, tudi papež ni imun pred njim. begunci so lahko edino meso Mohameda, ne pa kristusa, saj med njimi ni niti judov, niti kristjanov. Če pa je res tak, kot razglaša,, naj kar teh 6000 brezdomecv namesti v Vatikanu, jim da stanovanje, hrano pa še plačo, da ne bojo žicali od Rdečega križa.
Belphegor
# 11.11.2016 ob 19:40
Vsakemu naj dodeli nekaj odvecnih kvadratov svojih prostorov, pa bo problem resen.
QUENDI
# 12.11.2016 ob 09:50
....glede na številnost nepremičnin bi lahko hitro rešilimnjihov problem in se izkazali za kristjane.....
IchIch
# 12.11.2016 ob 00:54
luckyss
Cerkev je najstarejša in najbolj bogata *multinacionalka= na svetu.
vnk
# 12.11.2016 ob 00:49
PR gesta.
Partizan Miha
# 11.11.2016 ob 23:18
Lepa gesta, bi pa samo malo tistega zlata s katerim se kiti cerkev, recimo 10 posto, veliko ljudi rešilo bede z ceste... Jezusu bi čist zadogajal, če bi to storili. :)
pašeresje
# 11.11.2016 ob 23:05
a jih bo nastanil v Vatikanu?
qwasyx
# 11.11.2016 ob 20:30
lahko nabijate,čez Vatikan in prav imate...samo,čez Frančiška pa res ni treba...
sej si lahko predstavljate kako živcira vatikansko gosposko s svojimi dejanji...


..in v realni svet bodo ponesli zgodbo o bogastvu nebes..
cairns
# 11.11.2016 ob 20:54
"Prazni samostani niso za to, da bi jih Cerkev spremenila v hotele in z njimi služila," je dejal papež.

Hinavščina.

Jaz pa vem da ima RKC v Italiji stotine šol, bolnišnic, domov za starejše, stanovanjskih blokov, gradov, muzejev in ostalih nepremičnin, da z njimi služi ogromne vstote denarja.
Ramus
# 12.11.2016 ob 01:15
"Kristus je govoril o družbi, v kateri so revni, šibki, izključeni tisti, ki odločajo. Ne demagogi in ne lopovi, temveč ljudstvo," je dejal"

Hura za papeža, hura, hura, hura,... ampak hej, čakaj malo?! Papež je ravno to, vrhunski demagog, če za sekundo pozabimo še na populizme s katerimi nas obilno blagoslavlja, je papež ravno to - demagog.
Ramus
# 12.11.2016 ob 01:11
"To naj bi predstavljalo idealen zaključek svetega leta usmiljenja za papeža, ki ima, kot je večkrat dejal, za tiste, ki so v življenju odrinjeni, poseben kotiček v srcu"

Kaj pa idealen zaključek za odrinjene? Samo poseben kotiček v srčku papa Frančiška? A vi res ne opazite kakšne buče pišete?
Ramus
# 12.11.2016 ob 01:09
" "Papež je tako dober, kot je videti. Obkrožen z brezdomci je bil povsem kot eden izmed njih in mislim, da so to vsi čutili,"

Ja, v svoji beli halji in svetniški čepici na glavi, je res kot povsem eden izmed njih, le kako nisem prej opazil tega zlivanja,...
stone77
# 11.11.2016 ob 19:30
Frence,vsaka ti čast...

lahko nabijate,čez Vatikan in prav imate...samo,čez Frančiška pa res ni treba...
sej si lahko predstavljate kako živcira vatikansko gosposko s svojimi dejanji...
pred face jim vozi revne,brezdomce,muslimane,ki jim noge umiva...prosi za odpuščanje vsem,ki so jih katoliški farji zlorabljali,izkoriščali,pozabljali...

to so siloviti udarci...pod pasom...

samo tako naprej papež...
Ramus
# 12.11.2016 ob 01:18
"Zavzel se je tudi za pomoč beguncem in k temu pozval tudi župnije in samostane. "Prazni samostani niso za to, da bi jih Cerkev spremenila v hotele in z njimi služila," je dejal papež. "Prazni samostani niso naši. So za meso Kristusa - begunce," je še dodal."

Akcija,... kdaj se vselijo? Pri nas smo nedavno obnovili dvorec Goričane, za nekega škrlatnega princa, verjamem, da jim bo z veseljem odstopil kakšno sobano.
Kazalo