Papež je že večkrat govoril proti mafiji in njene člane pozval k spreobrnitvi. Foto: Reuters
Papež je že večkrat govoril proti mafiji in njene člane pozval k spreobrnitvi. Foto: Reuters
Papež obiskal Neapelj

Frančišek je med enodnevnim obiskom južnega italijanskega mesta nagovoril prebivalce zloglasne soseske, kjer vlada neapeljska mafijska združba Camorra in ki je znana po krvavih obračunih za prevlado v trgovini z mamili. Papeža je prišla pozdravit večtisočglava množica ljudi.

"Neapelj, ti si v mojem srcu in prinesel bom vso svojo ljubezen Neapeljčanom," je poudaril Frančišek v govoru. "Zlo ne bi smelo imeti zadnje besede. To mora biti upanje," je dejal papež, ki je bil obkrožen z otroki.

"Tisti, ki uberejo pot zla, ukradejo košček upanja vsem vam, družbi, vsem poštenim ljudem, dobremu ugledu mesta, njegovemu gospodarstvu." "Življenje v Neaplju ni bilo nikoli preprosto, a hkrati nikoli ni žalostno, njegov glavni vir je radost," je dodal in požel aplavz.

Papež se je dotaknil tudi korupcije. "Tako kot smrdi mrtva žival, smrdi korupcija, smrdi skorumpirana družba," je papež dejal zbranim na Trgu Janeza Pavla II., ki so ga tako poimenovali po obisku tega papeža leta 1990.

"Na svetu je ogromno korupcije. Upam, da boste zbrali pogum in očistili mesto ter družbo, da ne bo več smrada korupcije," je še povedal in se med drugim postavil v bran prebežnikom, za katere je dejal, da jih ne bi smeli obravnavati kot drugorazredna človeška bitja.

V mestu so ob tej priložnosti močno poostrili varnostne ukrepe. Po poročanju lokalnih medijev skrbi za varnost okoli 3.000 pripadnikov varnostnih sil, med katerimi so tudi pripadniki elitnih enot, nameščeni na strehah hiš.

Papež obiskal Neapelj