Benedikt XVI. je med svojim papeževanjem drugič obiskal Afriko. Foto: EPA
Benedikt XVI. je med svojim papeževanjem drugič obiskal Afriko. Foto: EPA
Benin
Prebivalci so navdušeno pozdravili papeža. Foto: Reuters
Benin
V Beninu vudu prakticira okoli 40 odstotkov prebivalstva. Foto: EPA

Benedikt XVI. je v Beninu kot papež začel svoj drugi obisk v Afriki, ki je celina z najhitreje rastočim številom katolikov. V zahodnoafriški državi, ki velja tako za utrdbo katolištva kot tudi središče vuduja, se bo papež mudil do nedelje.

Med potjo v Benin je posvaril pred nevarnostmi, s katerimi se spoprijema vsaka država, ki stopa na pot prehoda v moderno družbo. "Modernosti vas ne sme biti strah, vendar je ne smete graditi na osnovi pozabljanja preteklosti," je poudaril.

"Prehod v modernost naj zaznamujeta previdnost in izogibanje čerem, kot so brezpogojna podreditev zakonom trga ali financ, skrajni nacionalizem ali tribalizem, ki lahko postaneta smrtonosna, skrajna politizacija, medverska trenja v škodo skupni blaginji, pa tudi razkroj človeških, kulturnih, etičnih in verskih vrednot," je dejal.

Po njegovih besedah pomembno vlogo pri modernizaciji države igrajo tudi tradicionalni voditelji, ki jih je Benedikt XVI. pozval k prizadevanju za mehek prehod od tradicionalne k moderni družbi. Prepričan je, da lahko tu pomagajo s svojo modrostjo in poznavanjem krajevnih običajev.

"Obljuba za Afriko"
Vrhunec papeževega obiska bo v soboto, ko bo Benedikt XVI. uradno podpisal apostolsko spodbudo, naslovljeno "Obljuba za Afriko". Njeno glavno sporočilo so mir, sprava in pravičnost. Dokument je povzetek sklepov sinode afriških škofov leta 2009 in govori tudi o nesorazmernem razvoju, korupciji, revščini na podeželju in vzponu alternativnih krščanskih gibanj.

Papež bo apostolsko spodbudo podpisal v mestu Ouidah, kjer so se pred 150 leti izkrcali prvi krščanski misijonarji v Beninu.

Benedikt XVI. se bo v soboto v gospodarski prestolnici Cotonou srečal s tradicionalnimi verskimi voditelji, vključno s predstavniki vuduja. Benin je namreč pomembno središče vuduja, ki ga prakticira velik del prebivalcev države. Številni združujejo vudu z drugo vero in nič nenavadnega ni, da ljudje na isti dan obiščejo tako vudujsko svetišče kot cerkev.

Vudujski voditelj je izrazil upanje, da bo papež pozval kristjane v Beninu, naj bodo strpnejši do vuduja in naj prenehajo s provokacijami.

Papež se bo srečal tudi z gobavimi bolniki in zapuščenimi otroki, v nedeljo pa bo na stadionu v Cotonouju ob navzočnosti okoli 200 afriških škofov iz 35 držav daroval mašo.

Papež bo svoje drugo potovanje v Afriki v času šestletnega papeževanje zaključil v nedeljo popoldne. Pred tem je celino obiskal že leta 2009, ko je z izjavo, da razdeljevanje kondomov "zaostruje" krizo v zvezi z aidsom, povzročil nemalo razburjenja.