Papež Frančišek je v Holguinu daroval mašo in blagoslovil mesto. Foto: Reuters
Papež Frančišek je v Holguinu daroval mašo in blagoslovil mesto. Foto: Reuters
Holguin
Papeža na vseh postajah njegove poti po Kubi pričaka navdušena množica. Foto: Reuters

Iz Havane se je papež Frančišek odpravil v četrto največje kubansko mesto Holguin, ki velja za zibelko katolicizma na komunističnem otoku, kjer je daroval mašo, ki se je je udeležilo več deset tisoč ljudi. Poudaril je prizadevanja in žrtvovanje Katoliške cerkve na Kubi, ki sta potrebni za širjenje vere tudi v najbolj odročnih delih otoka.

Katoliška cerkev namreč na Kubi še vedno deluje v težkih razmerah, a je zdaj, v nasprotju s prvimi desetletji po revoluciji, ne preganjajo več. Vero prakticira le deset odstotkov prebivalstva, zato je težko najti duhovniške kandidate in je polovica duhovnikov tujcev.

Prošnja obiskovalcev iz Guantanama
Na mašo naj bi prišli tudi ljudje iz Guantanama, ki so papeža prosili, naj vpliva na ZDA, da jim vrnejo ozemlje, na katerem stoji vojaško oporišče in od leta 2001 tudi taborišče za osumljene teroriste.

Holguin, mesto z 290.000 prebivalci, ima na bližnjem hribu križ, kjer je papež izrekel tudi blagoslov mestu. Prvi leseni križ so leta 1790 postavili frančiškani, vendar ga je uničil čas, nadomestnega po letu 1950 pa je uničila strela. Zdaj so postavili novega iz betona, visokega pet metrov.

Obisk Kube končuje v Santiagu de Cuba
Papež bo svoj obisk na Kubi danes končal v Santiagu de Cuba, ki ga je pred tremi leti obiskal tudi papež Benedikt XVI. in kjer bo imel v svetišču Dobrodelne Marije Device El Cobre mašo, nato pa se bo srečal še s kubanskimi družinami.

Papež se bo potem odpravil v ZDA. V vojaškem letalskem oporišču Andrews ga bo sprejel predsednik Barack Obama z družino, nato pa se bosta v sredo srečala še na uradnih pogovorih v Beli hiši. Papež bo v četrtek nagovoril kongres, v petek pa bo imel govor še v Generalni skupščini Združenih narodov. Vrhunec obiska v ZDA in glavni razlog za njegovo deseto potovanje na tuje pa bo v soboto v Philadelphii, to je svetovno srečanje družin.