Papež je naštel 15 bolezni, za katerimi po njegovem mnenju trpijo v Vatikanu. Foto: EPA
Papež je naštel 15 bolezni, za katerimi po njegovem mnenju trpijo v Vatikanu. Foto: EPA

Po besedah papeža je Vatikan prepojen z "eksistencialno shizofrenijo", "socialnim ekshibicionizmom, "duhovno Alzheimerjevo boleznijo" in željo po oblasti, ki so pripeljali do "razglašenega orkestra", saj nekaterim ni do sodelovanja in jim manjka ekipnega duha.

Frančišek je prepričan, da imajo nekateri znotraj Cerkve, predvsem v rimski kuriji, močno željo po oblasti, so brezbrižni do drugih in trpijo za boleznimi duha. Hkrati je opozoril pred pohlepom, egoizmom in ljudmi, ki mislijo, da so nesmrtni, s čimer naj bi imel v mislih upokojene kardinale, ki še naprej bivajo v Vatikanu in imajo vpliv.

"Kurija se mora spremeniti"
Frančišek pred imenovanjem za papeža leta 2013 ni deloval v rimski kuriji in se je ob prevzemu vodenja Rimskokatoliške cerkve zavezal, da jo bo približal okoli 1,2 milijarde vernikom tudi tako, da bo opravil z notranjimi boji za oblast v Vatikanu.

"Kurija se mora spremeniti in izboljšati ... Kurija, ki ni pripravljena na kritiko, ki noče iti korak s časom, ki se ne trudi izboljšati, je bolno telo," je dejal v božičnem govoru.

Kljub ostrim besedam je papež govor vseeno končal v bolj prazničnem duhu. Preden je vsem voščil vesel božič, je predstavnike vatikanske birokracije pozval, naj bodo bolj veseli, saj lahko po njegovem mnenju z dobro mero humorja naredijo veliko.

Papež kritiziral vatikansko birokracijo
Papež kritiziral vatikansko birokracijo