Strežnik Paolo Gabriele je papežu Benediktu XVI. stregel obroke, mu pomagal pri oblačenju in je med drugim tudi sedel spredaj v
Strežnik Paolo Gabriele je papežu Benediktu XVI. stregel obroke, mu pomagal pri oblačenju in je med drugim tudi sedel spredaj v "papamobilu". Foto: Reuters

Predstavnik Vatikana Federico Lombardi je novinarjem potrdil, da se bo preiskava o aferi, poimenovani "Vatileaks", končala v nekaj tednih. Takrat bo tudi znano, ali Gabriela čaka sojenje zaradi vpletenosti v odtekanje listin s Svetega sedeža.

Odločitev v rokah preiskovalnega sodnika
Vatikan, ki nima ječ, bo tako svojega edinega zapornika še naprej gostil v t. i. varni sobi policijske postaje v najmanjši državi na svetu. Odvetnik papeževega strežnika je zahteval premestitev v hišni pripor, a je preiskovalni sodnik zahtevo zavrnil, saj po vatikanskih zakonih lahko držijo osumljenca v priporu 50 dni pred začetkom zapora, pri čemer lahko to obdobje na podlagi okoliščin še podvojijo.

Lombardi je poudaril, da to ne pomeni, da bo Gabriele v priporu skupaj kar 100 dni, temveč je prepričan, da bo preiskovalni sodnik še 10 dni izvajal preiskavo, nato pa bo izdal svojo odločitev. Morebitni proces bi se lahko začel septembra.

Vpleten v boj kardinalov za prevlado
Gabriele je bil aretiran, potem ko so med hišno preiskavo pri njem našli več deset zasebnih in zaupnih papeževih dokumentov. S tem je 46-letni strežnik postal prvi osumljenec za afero "Vatileaks". Za zdaj je Gabriele, ki je dvojni italijansko-vatikanski državljan, obtožen le hujše tatvine, zaradi česar mu grozi šestletna zaporna kazen.

Po mnenju poznavalcev Vatikana papežev strežnik ni mogel delati na svojo roko, ampak je moral biti vpleten v širšo spletko nekaterih kardinalov, ki se stereotipno borijo za prevlado na sedežu Rimskokatoliške cerkve. Glavnina dokumentov se je ukvarjala s poslovanjem Vatikana, predvsem njene banke IOR, znotraj katere so očitno potekali hudi boji.