Velikonočno praznovanje je utrudilo papeža, ki bo nekaj dni počival v papeški rezidenci v Castel Gandolfu južno od Rima. Foto: Reuters
Velikonočno praznovanje je utrudilo papeža, ki bo nekaj dni počival v papeški rezidenci v Castel Gandolfu južno od Rima. Foto: Reuters
Papež Benedikt XVI.
Na veliko nedeljo se kristjani spominjajo Kristusovega vstajenja od mrtvih. Foto: EPA
Mario Monti
Italijanski premier Mario Monti v baziliki Božjega groba v starem delu Jeruzalema. Foto: Reuters
Urbi et orbi iz Vatikana

Benedikt XVI. med tradicionalnim velikonočnim blagoslovom mestu in svetu (urbi et orbi) zaželel v slovenščini.

Poglavar Rimskokatoliške cerkve je dopoldne na Trgu svetega Petra v Vatikanu daroval slovesno velikonočno mašo, ki se je je udeležilo na desettisoče vernikov z vsega sveta. Opoldne se je začela papeževa veleposlanica mestu in svetu, med katero je voščil v 62 jezikih.

Utrujeni papež, ki bo kmalu praznoval 85. rojstni dan, je v krajšem govoru sicer podprl načrt Združenih narodov za končanje nasilja v Siriji. "Naj se konča prelivanje krvi," je dejal in pozval k "takojšnji predanosti poti miru, dialoga in sprave, k čemur poziva mednarodna skupnost". "Naj številni begunci, ki potrebujejo humanitarno pomoč, najdejo solidarnost in sprejemanje, ki jim bosta pomagala v njihovem grozljivem trpljenju," se je spomnil tudi sirskih beguncev, ki so pred nasiljem zbežali predvsem v Turčijo.

"Naj vstali Kristus podeli upanje Bližnjemu vzhodu in omogoči vsem etničnim, kulturnim in verskim skupinam v veri, da bi delovale skupaj pri doseganju skupnega dobrega ter spoštovale človekove pravice," je še dejal Benedikt XVI. Pozval je tudi k "stabilnosti in razvoju" v Iraku, Izraelce in Palestince je povabil, naj "pogumno začnejo nov mirovni proces", in obsodil nedavne "barbarske teroristične napade" na krščanske cerkve v Nigeriji.

Vatikan je sporočil, da bo papež med 14. in 16. septembrom obiskal Libanon.

Velikonočne slovesnosti so se začele v četrtek, vrhunec pa predstavlja velika nedelja, ko se kristjani spominjajo Kristusovega vstajenja od mrtvih. Papež je v soboto zvečer v baziliki svetega Petra v Vatikanu vodil triurni obred velikonočne vigilije, ki pomeni začetek praznovanja Kristusovega vstajenja. Opozoril je, da je največja nevarnost za človeštvo tema, ki zakriva pogled na Boga.

Monti na kraju, kjer so križali Kristusa
Velikonočne slovesnosti potekajo tudi v Jeruzalemu, kjer se je zbralo na tisoče vernikov. Najslovesneje je bilo v baziliki Božjega groba, kjer je mašo daroval najvišji katoliški predstavnik v Sveti deželi, latinski patriarh Fuad Twal.

Že zgodaj zjutraj se je pred baziliko, ki stoji na mestu, kjer so po izročilu križali Jezusa in kjer je vstal od mrtvih, zbralo na stotine turistov in romarjev. Med njimi je bil tudi italijanski premier Mario Monti, ki je v okviru bližnjevzhodne turneje v soboto prispel v Izrael. Monti naj bi se med obiskom srečal z izraelskimi predstavniki in obiskal palestinska ozemlja.

"Politiki se malo zmenijo za našo usodo"
Patriarh Twal je med pridigo dejal, da mednarodna skupnost ne stori dovolj za kristjane na Bližnjem vzhodu. Opozoril je, da je kristjane na tem območju "strah zaradi nemirov, strah zaradi negotove, celo temačne prihodnosti". "Politiki in mednarodna skupnost se le malo zmenijo za našo svobodo in našo usodo. Osebni interesi uničujejo dobro voljo tistih, ki želijo naprej po poti miru in pravičnosti," je dodal.

Dotaknil se je tudi arabske pomladi in izrazil prepričanje, da so reforme na tem območju nujne. "Močna volja mladih in njihovo zaupanje v boljšo prihodnost sta edini orodji za spremembe. Pomagajmo jim z molitvami, s spodbudami in z nasveti, da se bodo oborožili z razumom in ostali zvesti svoji domovini," je dejal.

Večina kristjanov na Bližnjem vzhodu je pravoslavcev, ki bodo veliko noč praznovali čez teden dni.

Urbi et orbi iz Vatikana