Lanski protesti ob paradi ponosa v Beogradu. Foto: EPA
Lanski protesti ob paradi ponosa v Beogradu. Foto: EPA
Srbski film Parada je lani naletel na velik odziv javnosti. Foto: Reuters

No, stvari se očitno tako zelo vseeno ne spreminjajo. Srbsko ministrstvo za notranje zadeve je namreč prepovedalo tako za 6. oktober napovedano parado ponosa, kot tudi vsa druga združevanja ljudi na tisti dan v Beogradu.

Odločitev o prepovedi je ministrstvo sprejelo na podlagi varnostnih ocen, je sporočil srbski premier in minister za notranje zadeve Ivica Dačić. Organizatorji parade pa pravijo, da ne gre le za kapitulacijo države, ampak za njeno koalicijo s huligani.

"Za zaščito meščanov"
"Ministrstvo za notranje zadeve je sprejelo odločitev, da je zadoščeno pogojem, da se zaradi ocene varnostne službe in policije 6. oktobra prepovejo vsi javni shodi, saj obstajajo napovedi resnega ogrožanja javnega reda in miru ter varnosti državljanov," je sporočil Dačić. Premier pravi, da zakonsko to omogoča ministrstvu, da prepove vse javne shode.

"Mi se ne mešamo, ne zaviramo niti ne rušimo človekove ali državljanske pravice kogar koli. Ta odločitev ni uperjena proti komur koli. Ta odločitev in rešitev sta tu zato, da zaščitita varnost prebivalcev Beograda, da preprečita vse morebitne spopade, konflikte in nemire, ki bi lahko ogrozili tudi diplomatska konzularna predstavništva tujih držav, in da, seveda, zaščitita življenja prebivalcev in pripadnikov ministrstva za notranje zadeve," je še dodal Dačić.
Zaradi velike grožnje varnosti bodo v Beogradu po Dačićevih besedah tudi močno poostrili varnostne ukrepe ob drevišnjem odprtju razstave "Ecce homo" švedske fotografinje Elisabeth Olson Wallin, na kateri je Jezus Kristus prikazan skupaj s homoseksualci. Za varnost ob razstavi bo tako skrbelo kar 2.000 policistov.

Obeležitev bo
Član organizacijskega odbora parade "Beograd pride" Goran Miletić pa je za B92 povedal, da so organizatorji od ministrstva dobili obrazložitev, v kateri pa naj ne bi pisalo "absolutno nič", razen zakonskega člena, v katerem podajajo oceno, da bi med parado lahko prišlo do ogrožanja varnosti. "Če smo lani videli kapitulacijo države, zdaj vidimo odprto koalicijo s huligani, glede na to, da so predstavniki izvršne oblasti popolnoma prevzeli argumente ekstremističnih organizacij kot tudi njihove zahteve," je povedal Miletić.
Boban Stojanović iz organizacijskega odbora pa je dejal, da bodo prireditev kljub prepovedi "zaznamovali na neki način". Po njegovem mnenju je odločitev o prepovedi dokaz, da država ni sposobna zaščititi svojih državljanov pred huligani in nasilneži.

Srbska pooblaščenka za zaščito enakopravnosti Nevena Petrušić je dejala, da prepoved letošnje parade kaže na nepripravljenost države, da zaščiti ustavno pravico do mirnega zborovanja in svobode govora.

Pred dvema letoma so ob paradi ponosa v Beogradu izbruhnili spopadi med policijo in nasprotniki shoda za pravice istospolno usmerjenih, v katerih je bilo ranjenih več kot sto ljudi, lani pa so parado ponosa v srbski prestolnici tako kot letos prepovedali iz varnostnih razlogov.