Protestniki so na policijsko nasilje opozorili z grmadenjem predmetov pred šolske vhode. Foto: EPA
Protestniki so na policijsko nasilje opozorili z grmadenjem predmetov pred šolske vhode. Foto: EPA
Francoska policija
Policija je uporabila solzivec. Foto: Reuters

Gre za nove v nizu demonstracij, ki jih je sprožil primer Thea, kot je v javnosti znan temnopolti 22-letnik, ki je moral biti po tem, ko so ga v začetku februarja zaustavili policisti, operiran, saj je imel močno poškodovan zadnjik, poškodbe pa je imel tudi po glavi.

Kot poroča BBC, so se protestniki zbrali pred pariškimi šolami in želeli dijakom in učiteljem preprečiti vstop, pri čemer so vhode zabarikadirali s smetnjaki in drugimi predmeti. Ni poročil o resnejših poškodbah, čeprav so se po družbenih omrežjih pojavile fotografije spopadov med policisti in protestniki.

Protestniki so nekaj smetnjakov zažgali. Policija je sporočila, da je aretirala le peščico ljudi, proteste pa je označila za nezakonite, saj niso bila izdana potrebna dovoljenja. Protesti so se po poročanju francoskih medijev odvili tudi v Montpelierju na jugu države.

Policija zanika namerno posilstvo
Policija naj bi Thea posilila s policijsko palico, a sama obtožbe zanika. Policija je po preiskavi sporočila, da ni dovolj dokazov, da je bil napad policista na aretiranega namerno posilstvo. Tožilstvo je enega policista obtožilo posilstva, tri pa napada. Vsi štirje policisti so začasno suspendirani. Theo je po napadu dejal, da so ga policisti tudi žalili na rasni osnovi, ga pljunili in ga udarjali v spolovila.