Svet
(9)
Podgana
Podgana lahko na leto skoti 32 mladičev. Foto: BoBo
Pariz
Podgane na ulicah močno škodujejo podobi mesta. Foto: Reuters

Dodaj v

Pariz: V boj proti širjenju podgan z interaktivnim zemljevidom

Podgane se množično razmnožujejo
12. junij 2018 ob 22:22
Pariz - MMC RTV SLO

Župan 17. pariškega okrožja Geoffroy Boulard je dal izdelati interaktivni zemljevid, ki prikazuje, kako se podgane širijo po tem delu mesta in kako mestna uprava proti njim ukrepa. Mestne oblasti je obtožil, da se ne spoprijemajo s problematiko podgan.

Za časopis Le Parisien je Boulard dejal, da se je za takšen ukrep (objava strani signalerunrat.paris) odločil, ko je izvedel, da so se podgane ugnezdile tudi v lokalnih jaslih, številni prebivalci severozahoda mesta pa so sporočili, da so tam videli veliko podgan, tako živih kot poginjenih.

"Prisotnost podgan na javnih mestih je skrb vzbujajoča in je postala vse resnejša. Jasli so obkrožile poginjene in žive podgane. Nihče ne prevzema odgovornosti. To je vprašanje javnega zdravja. Mesto se mora na to sanitarno problematiko odzvati. Ne gre samo za 17. okrožje," je po poročanju Guardiana dejal Boulard.

Tamkajšnje oblasti prebivalce okrožja pozivajo, naj ne mečejo smeti na tla in naj pospravijo za seboj po piknikih v parkih. Boulard upa, da bo pariška mestna uprava končno ukrepala. "Če je to zanje prioriteta, morajo delati več," je dejal. Vsakič, ko bodo mestne oblasti posredovale v posamičnih primerih, bodo na interaktivnem zemljevidu sličico podgane zamenjali s sličico lopate, je dejal Boulard.

Podgana lahko na leto skoti 32 mladičev, ti pa lahko tako na leto skotijo več kot 900 podgan, če imajo na voljo dovolj hrane in so razmere ustrezne.

Delovati bi morali vsi, ne le oblasti
Pariške mestne oblasti sicer izvajajo redne deratizacijske dejavnosti, a po mnenju strokovnjaka za zatiranje škodljivcev Stéphana Brasa to ni dovolj. "Stavbe niso hermetične. Če je ena očiščena, se podgane preselijo v drugo," zato bi morali svoje opraviti tudi ljudje, trgovine in zasebna podjetja, opozarja Bras.

Po njegovih besedah ni nujno, da je v Parizu več podgan kot v drugih mestih, a da so vidnejše. Z vidika podobe mesta so podgane, ki tečejo po ulicah, katastrofalne, tako za prebivalce mesta kot turiste, je še dejal Bras.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Sorrento
# 12.06.2018 ob 23:22
Mačka brez problema napade miš, pri podgani pa ima že pomisleke.

Bi bilo treba naseliti rise.
št0r
# 13.06.2018 ob 00:40
Podobi Pariza mislim da škoduje še marsikaj drugega kot samo podgane na ulici
FDVjevec
# 13.06.2018 ob 00:06
Pariz je postal zares odvratno mesto
Love_tigBitties
# 12.06.2018 ob 23:19
Mačke naselit:)
firtoh
# 13.06.2018 ob 07:06
Jaz vsak večer,ko peljem psa na sprehod,vidim vsaj eno podgano.Ne živim v Parizu ampak v Celju
smbu
# 13.06.2018 ob 13:08
Podgana lahko na leto skoti 32 mladičev, ti pa lahko tako na leto skotijo več kot 900 podgan, č

Ali ta matematika predvideva, da so vse skotene podgane samice ali pa jaz nekaj ne razumem.
anny22
# 13.06.2018 ob 00:04
Tiste z velikim lovskim nagonom napadejo in udušijo tudi podgano, ponavadi ta divje, rojene na prostem. V NY so za lov na podgane "zadolžili" prostoživeče mačke, ki jih v zameno tudi veterinarsko oskrbujejo, prebivalci pa se zavežejo, da jih bodo hranili (mačke ostanejo tam, kjer je hrana).

Sicer pa podgane lovijo tudi nekatere vrste psov, na primer terierji.
ejga40
# 13.06.2018 ob 14:09
Čas je za
@twwwter
# 13.06.2018 ob 00:05
Tudi podgane dobivajo svoje mesto v globalni vasi. Lepo.
Kazalo