Na pokopališčih ne vladata več mir in spoštovanje do pokojnih. Foto: EPA
Na pokopališčih ne vladata več mir in spoštovanje do pokojnih. Foto: EPA
Zlato
Zlato gre v zadnjem času za med. Foto: EPA

Samo prejšnji teden je policija v francoski prestolnici po dolgotrajni preiskavi aretirala tri moške, ki so bili pripravljeni v zameno za polastitev dragih kovin izkopati trupla. Pred dnevi pa sta dva zamaskirana nepridiprava v ugledni pariški soseski Le Marais ustrelila delavca v livarni, ki jima je skušal preprečiti krajo zlata.

Deset zlatih zob v žepu
Na pokopališču Pantin na severu Pariza so opazili, da so v zadnjem času neznanci izkopali nekaj deset trupel in iz krst pobrali njihove zlate zobe in nakit. Policisti so ugotovili, da so bili nepridipravi zaposleni v pogrebnem zavodu - podnevi so poskrbeli za pokop umrlih, ponoči pa so še sveže grobove izkopali in iz njih vzeli vse vredne stvari. Enega izmed delavcev so zasačili z desetimi zlatimi zobmi v žepu. Štiri roparje so zaslišali in jih aretirali zaradi kraje, plenjenja grobov in nespoštovanja umrlih.

Po nizu teh dogodkov je javnost vse bolj ogorčena, pariški župan Bernard Delanoe pa je naročil povečano varovanje mestnih pokopališč. Pokopališče Pantin je sicer mnogo manj znano med obiskovalci kot pokopališče Pere Lachaise, kljub temu pa je to največje pariško zadnje počivališče umrlih, saj je na njem več kot milijon grobov.

Zaradi kraje kablov zamude v železniškem prometu
Kraja žlahtnih kovin, posebej zlata, je v Franciji velik in zelo razširjen posel. Nepridipravi so se pred kratkim lotili celo obsežne kraje bakrenih kablov, zato je moral nacionalni železniški prevoznik SNCF v boju proti njim sprožiti dodatni varnostni program, saj je zaradi kraj kablov prihajalo do velikih časovnih zamud na nekaterih linijah.

Porast ropov zlatarn in skrunitev grobov pa ni težava le v Parizu, ampak se z njo ukvarja kar celotna država, saj kot gobe po dežju rastejo majhne zlatarne, ki se sploh ne sprašujejo o izvoru zlata. Strokovnjaki so prepričani, da je glavni vzrok za "zlato mrzlico" izredno visoka cena te kovine na tržišču.

Pariška policija je pred kratkim odkrila nezakonito mrežo preprodajalcev zlata, ki je delovala na železniški postaji Saint Denis na severu mesta. "To je bil pravi supermarket za preprodajo ukradenega zlata. Vsi kradljivci so se zbirali tam in menjali zlatnino za denar," je dejal vodja pariškega policijskega oddelka za boj proti krajam žlahtnih kovin Stephane Gouaud. Dodal je, da večino njihovega "plena" konča v Belgiji, kjer je zakonodaja na tem področju nekoliko manj stroga.