Thaci se je v poročilu znašel v osrednji vlogi. Foto: EPA
Thaci se je v poročilu znašel v osrednji vlogi. Foto: EPA
Dick Marty
Marty je posebni poročevalec Sveta Evrope. Foto: EPA
Thaci naj bi bil tesno povezan z albansko mafijo. Foto: EPA
Skupščina podprla poročilo o Kosovu

PS SE je na zasedanju v Strasbourgu ob potrditvi Martyjevega poročila pozvala tako albanske kot kosovske oblasti k "resni in neodvisni" preiskavi obtožb. Poročilo je v razpravi podprla večina poslancev, med njimi pa jih je nekaj opozorilo, da poročilo ne bi smelo biti zlorabljeno v politične namene in ne bi smelo negativno vplivati na pogovore med Prištino in Beogradom.

Poročilo na 27 straneh s prstom kaže na Thacija in vodstvo Osvobodilne vojske Kosova (OVK), da so se kot kriminalna mafijska združba ukvarjali s trgovino z mamili, orožjem in človeškimi organi ter drugimi nezakonitimi dejavnostmi na Kosovu.

Nato povezuje Thacija s podzemljem
Thaci je ena "največjih rib" kosovskega organiziranega kriminala, kažejo zaupni dokumenti zveze Nato iz leta 2004, do katerih se je dokopal britanski časnik Guardian.

ZDA in druge zahodne zaveznice, ki podpirajo kosovsko vlado, so se glede na dokumente Nata tega dobro zavedale, navaja Guardian.

Dokumenti navajajo, da je "prava moč", ki stoji za Thacijem, Xhavit Haliti, nekdanji vodja logistike Osvobodilne vojske Kosova (OVK), zdaj pa tesen sodelavec Thacija in eden izmed najvplivnejših poslancev Thacijeve vladajoče stranke PDK. Imel naj bi tudi pomemben vpliv na Thacija, nekdanjega poveljnika OVK-ja.

Haliti naj bi imel tesne vezi z "albansko mafijo", močno pa naj bi bil vpleten tudi v prostitucijo ter tihotapljenje orožja in mamil. Bil naj bi tudi ključni mož, ki je vodil financiranje vojne na Kosovu in se s tem močno osebno okoristil. Ko so ti viri usahnili, naj bi se lotil organiziranega kriminala, po poročanju Guardiana navaja eden izmed dokumentov mednarodnih sil Kfor na Kosovu.

Osebno nadziral tudi usmrtitve?
V dokumentih, ki so jih okoli leta 2004 zbrali ameriški pripadniki Kforja, so sicer navedene vse podrobnosti o mreži organiziranega kriminala na Kosovu, informacije pa temeljijo na podatkih zahodnih obveščevalnih služb in krajevnih poročevalcev. Navedene so tudi podrobnosti o geografski razvejanosti kriminalnih skupin, hkrati z njihovimi družinskimi in poslovnimi povezavami.

Halitija omenja tudi poročevalec Sveta Evrope Dick Marty v poročilu o nezakonitem trgovanju s človeškimi organi na Kosovu, ki naj bi po navedbah Guardiana temeljilo tudi na poročilih ameriškega FBI-ja in britanskega MI5. Poročilo Halitija označuje kot enega najpomembnejših sodelavcev Thacija.

Ukazal naj bi, v nekaterih primerih pa tudi osebno nadziral, več "usmrtitev, zapiranj, mučenj in zasliševanj" večinoma srbskih ujetnikov med spopadi na Kosovu leta 1999 ali kmalu po njih, navaja Marty v poročilu, ki je bilo objavljeno sredi decembra lani, Parlamentarna skupščina Sveta Evrope pa ga bo predvidoma sprejela še danes.

Thaci, ki je pred mesecem znova postal premier, vse obtožbe iz Martyjevega poročila zavrača kot neutemeljene in namenjene diskreditaciji tako njega kot OVK-ja in nove države Kosovo.

Skupščina podprla poročilo o Kosovu